Над 100-годишна къща на известен добрички търговец е изоставена в

...
Над 100-годишна къща на известен добрички търговец е изоставена в
Коментари Харесай

Издирват собствениците на уникална къща

Над 100-годишна къща на прочут добрички търговец е изоставена в последните години от новия си притежател, чиито дири се губят. Местните поданици упорстват постройката да възвърне предходния си искра, а съгласно експертите е нужна помощта на страната, с цел да бъде опазено културното ни завещание. " За следващ път, оня ден, когато минах около къщата, някогашната на българо-съветската дружба, забелязах, че от покрива ѝ стърчи и продължава да стърчи дърво, което е съвсем високо, колкото фасадата на постройката. Сградата на кметството се намира на не повече от 150 м. Не знам общинарите, хората, които работят, дали не виждат това нещо, всеки ден, когато отиват на работа ", споделя Петър Петров, представен от Българска национална телевизия.

Според историците къщата е издигната от добричкия търговец Иван Марчев, а в съседство с идентична фасада е бил домът на брат му Стойко. " Нямаме доста точни сведения по кое време са строени двете къщи, допускаме, че са в края на 19-ти и началото на 20-ти век, само че при всички положения са строени преди войните, преди 12-та година ", споделя Живко Марков, организатор в Регионален исторически музей – Добрич.

Едната е съборена през 60-те години на предишния век. Другата остава и претърпява голям брой метаморфози. След 9-ти септември 1944 година тя е телеграфно-телефонна станция. " Била е известно време Дом на учителя, по-късно – Дом на българо-съветската дружба. След демократичните промени от 1989-та година по реституционните закони, тя е върната на наследниците на Иван Марчев ", добавя Марков.

През 90-те години на предишния век е стопанисвана от Съюз на демократичните сили като партиен клуб, а през 2006-та е продадена. Първоначално новите притежатели имат капиталови планове за превръщането ѝ в търговски център. Сградата обаче е монумент на културата и всяка стъпка би трябвало да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно завещание. " Няма на някой в България да не му е известно, че стигне ли до такава степен една кореспонденция не се знае коя година ще излезе ", споделя Боряна Станчева, основен проектант на община Добрич.

По последни данни от 2009 година притежателят е от Бургас, само че живее в чужбина. Общинската администрация в Добрич е подхванала търсене и на други притежатели на недвижими културни полезности, само че без необикновен оптимизъм. " Да се надяваме да намерим притежатели, на които да обърнем внимание, да вземат нужните ограничения. Но всичко това е пожелателно. Докато няма държавна политика, доста мъчно ще се случат нещата ", добавя още арх. Станчева.

Едва 59 са оживелите до момента остарели градежи с архитектурна стойност в Добрич. Затова локалните жители държат постройката да се резервира. Според експерти, в случай че страната желае да запази културното си завещание, би трябвало да съфинансира комплицирания и безценен развой по опазването му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР