Над 100 души са загинали при наводнения и свлачища, предизвикани

...
Над 100 души са загинали при наводнения и свлачища, предизвикани
Коментари Харесай

Над 100 души са загинали след обилните валежи в Конго

Над 100 души са починали при наводнения и свлачища, провокирани от проливни дъждове през нощта в източната провинция на Конго Южно Киву. Две реки са излезли от коритата си след мощния порой. Заради огромнито количество вода са се отключили множество свлачища. Близо 75% от домовете в близките села са били отнесени, а заедно с тях училища и здравен център. 

 

 
Видяхме по какъв начин водата приижда бързо и стартира да събаря къщите. Беше към 6 ч. сутринта. Започнаха да се чуват писъци. Видях по какъв начин водата отнася хора, а моето семейство едвам съумя да се избави.
Алине Нсимире, оживяла

Местните поданици приканват за незабавна помощ. Спасителите към момента работят, с цел да открият всички, които може да са попаднали под руините на домовете си. Управата на провинция Южно Киву изрази съболезнования към фамилиите на потърпевшите и умрелите. Те ще изпратят специалисти на мястото на случая, които да оценят щетите и да създадат план за възобновяване на района.

 
Молим нашето държавно управление да обезпечи отводнителна система. Молим и неправителствените организации, в случай че могат да ни обезпечат храна, както и средства за строителство. Също по този начин молим държавното управление да се погрижи за децата, които към този момент нямат родители, както и за родителите, които към този момент нямат деца. Винаги сме били застрашени от наводнения и свлачища, само че държавното управление в никакъв случай не е предписание нещо, с цел да ни отбрани от тези беди.
Калуме Машаури, потърпевш

Последният случай от сходен мащаб се случи през октомври 2014 година, когато наводнения разрушиха над 700 къщи. По данни на Организацията на обединените народи тогава над 130 души са оповестени за изчезнали. Проливните дъждове донесоха премеждия на хиляди хора в Източна Африка, като в някои елементи на Уганда и Кения също имаше значителни превалявания. Наводнения и свлачища в Руанда предизвикаха гибелта на 129 души по-рано тази седмица.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР