Над 100 чуждестранни журналисти се насладиха на невероятния музеен комплекс

...
Над 100 чуждестранни журналисти се насладиха на невероятния музеен комплекс
Коментари Харесай

Журналисти от цял свят ни гледат под лупа

Над 100 задгранични публицисти се любуваха на невероятния музеен комплекс Малка базилика. Всички те са запалени скиори, само че се занимават с публицистика, която няма нищо общо със спорта. „ Благодаря на снега! ” С тези думи артистичният шеф на фондация „ Пловдив 2019 ” Светлана Куюмджиева посрещна гостите. Мощната група пишещи скиори я приветства бурно.  

Малката базилика - последният открит в Пловдив музей, впечатли гостите с невероятната си архитектура и метода, по който старините от ранното християнство са непокътнати и експонирани. „ Това е баптистериум (място, където античните са правили ритуалното си християнско кръщение). Който желае да се кръсти, можем да го уредим ”, посрещна гостите с смешка зам.-кметът Стефан Стоянов. Той напомни на задграничните публицисти, че се намират в град, който лежи над 12 метра исторически пластове от разнообразни столетия. И това е една от предпоставките за бъдещото му развиване. „ За последните 6 години отчитаме годишен растеж на туризма с 15% ”, акцентира Стоянов.

Да организираш посещаване на 180 взискателни чужденци е голямо предизвикателство. „ Успяхме да ги настаним по двама в стая и всички са доста удовлетворени ", изясни шефът по маркетинг във фондацията Радост Иванова. Нима по двама в стая са удовлетворени? " В Пампорово са настанени по трима в стая ", посочи тя. Според нея някои от гостите ще пишат за нашите виновност, други - за археологията и архитектурата на града, а трети - за културните ни събития.  

Презентацията на Малката базилика стартира с известно забавяне поради закуската, проведена за чужденците. Нагостихме ги със сарми с лозови листа, баница и ледени еклери - всичко полято щедро с екстра розе.   

Артистичният шеф на фондацията Светлана Куюмджиева описа на гостите, че за събитието Европейска културна столица са готови над 300 плана, като някои от тях към този момент са почнали. „ Целта ни е някои от тези мероприятия да не са единствено за 2019 година, само че и да останат във времето десетилетия по-късно. Така както е в другите градове, които са били европейски културни столици ”, сподели тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР