Над 100 000 фалшиви и контрабандни летни стоки са задържали

...
Над 100 000 фалшиви и контрабандни летни стоки са задържали
Коментари Харесай

Над 100 000 летни стоки менте спрени от митниците

Над 100 000 подправени и контрабандни летни артикули са задържали българските митнически чиновници през последните пет месеца. За съпоставяне – през цялата 2017 година са арестувани малко над 150 000 продукта от същата категория.
И тази година най-задържани не престават да бъдат облеклата – ризи, тениски, потници, шорти… Следват ги плажните такъми и аксесоари, както и обувките – джапанки, сандали, еспадрили и маратонки, написа „ Труд “.
Най-голям е потокът от ментета към митниците във Варна, Бургас и София, през които минават и главните карго доставки от Китай и Турция. Митниците задържат колета в два случая – в случай че стоките въобще не са оповестени в документите, или в случай че нарушават правата на притежателите на комерсиалните марки.
Сред най-често арестуваните подправени летни артикули, с изключение на облеклата, са слънчевите очила. Една от най-големите арестувани колета – близо 25 000 броя с такива очила от известната марка “Рей-Бан” е спряна на пристанище Варна Запад през септември м. година
При доставката на другите 20% от арестуваните през 2017 и 2018 година летни продукти (около 50 000) е изработен опит те да бъдат импортирани контрабандно през границата. Почти половината от количество – над 21 000 текстилни произведения и 2200 чифта обувки е арестувано при три случая от митнически чиновници в Русе.
Покрай футболните шампионати или олимпийските игри се усилват опитите за импорт на подправени спортни артикули, изясняват митничарите. Изключение не прави и Мондиала в Русия. В първите дни на юни на пункт Капитан Андреево бе кръстосан опит за скрито преместване на 14 300 етикета за текстилни произведения с логото, което е благосъстоятелност на ФИФА. Пратката е пренасял към родината си сърбин дружно с емблеми на сръбския народен тим, като етикетите били опаковани в особено фолио, което не се хваща от рентгеновите апарати.
474 857 спортни артикули са арестувани митническите чиновници през последната година и половина. Близо 84% от тях са откритите подправени артикули, а останалото количество е спряно при опит за контрабанда. Сред най-често залавяните спортни артикули са шапките с твърда козирка. Тази година са били хванати над 26 500 такива артикули при инспекция на два контейнера, пристигнали на пристанище Варна Запад.
Реалната себестойност на подправените артикули е доста ниска, тъй като техните производители си икономисват доста разноски за качествени материали, от заплати на служащите си, употребяват гратис непознат интелектуален труд, разясняват чиновниците на Агенция “Митници”. Но в случай че доближи до магазините тази подправената стока се продава на цени, същите или близки до тези на оригинала.
Потребителите би трябвало да са сериозни и да избират в границите на бюджета си най-качествената стока, а не онази, която е най-привлекателна на външен тип или онази, която наложително е брандирана. Това споделя Тамара Влайкова, представител на Агенция “Митници”. Тя поучава потребителите да бъдат деликатни от кое място купуват стоките и да не се доверяват на прекомерно преференциални оферти от непроверени търговци. Трябва да се четат деликатно и етикетите – дали са подробни, дали има данни за търговеца. Обикновено неточните продавачи не обръщали внимание на елементи като етикета. Преди да се заплати за дадена стока, наложително тя би трябвало да се огледа – направа, елементи (като шевове), пластмасови ръбчета, прикрепени елементи, качество на щемпел на щампата, поучава Влайкова. При марковите облекла даже вътрешните шевове и бродерията отвътре са направени чисто, няма стърчащи конци и раздърпани краища.
Над 675 000 детски играчки, облекла и други артикули за малчугани са задържали митничарите в страната през последните 18 месеца. 68% от тях са били подправени, а останалите са били импортирани контрабандно, демонстрира статистиката на организацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР