Над 10 закона, три кодекса и няколко постановления на Министерски

...
Над 10 закона, три кодекса и няколко постановления на Министерски
Коментари Харесай

След края на извънредното положение - поправки в над 10 закона и 3 кодекса гласува парламентът

Над 10 закона, три кодекса и няколко постановления на Министерски съвет бяха ремонтирани през Закона за здравето, който беше признат на първо четене в Народното събрание през днешния ден. Законопроектът, признат със 125 гласа " за ", нито един " срещу " и 69 " въздържал се "  има за цел да уреди ограниченията на територията на Република България за предотвратяване, ограничение и превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на изключителното състояние. Той обаче визира редица публични и бизнес действия, което наложи и останалите промени в нормативни актове. Ето и измененията, които ще настъпят, откакто законът влезе в действие:

1. Според поправките в Закона за здравето, министърът на опазването на здравето може да разпореди наложителна изолираност на заболели и на заразоносители и карантина на контактни лица и на лица, които са влезнали на територията на България от други страни. А карантината може да се изкара и в домашни условия при прецента на лекуващия доктор. В ръцете на здравният министър е и оповестяването на извънредна епидемична конюнктура както за цялата страна, по този начин и за обособен район, в случай че такава бъде предложена от главния държавен здравен контрольор, чийто пост у нас сега се заема от доц. Ангел Кунчев. 

2. Променя се името за закона, като от влизането му в действие той ще се назовава Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние и за превъзмогване на последствията след отмяната на изключителното състояние. 

3.  С измененията в Административнопроцесуалния кодекс категорично се вкарват двумесечен период за разглеждане на оспорването на общия административен акт, публикуван в неотложни случаи, и едноинстанционност на оспорването. 

4. По време на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация министрите, регионалните шефове и ръководителите на други ведомства, дали чартърен или за прилагане парцели – държавна благосъстоятелност, или общинските препоръки, дали чартърен или за прилагане парцели – общинска благосъстоятелност, може да приемат решения, надлежно да издадат заповеди за понижаване размера на вноските за наем и за прилагане или за освобождение от заплащането им напълно или отчасти от физически и юридически лица – наематели или ползватели, които са лимитирали или прекратили активността си в имота в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, наложени по време на извънредното състояние.

5.  До 30 юни служебно се удължава срокът на всички месечни фамилни помощи, отпуснати на съображение член 7 и член 8е от Закона за фамилни помощи за деца, който изтича в интервала от 1 февруари 2020 година до 31 май 2020 г. 

6. Сроковете на годност на издадените заповеди за настаняване в профилирани институции и обществени услуги в общността от резидентен вид, делегирани от страната действия и локални действия, които изтичат след 1 март 2020 година, се удължават до 31 декември 2020 г. 

7. До 31 август 2020 година изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне и кметовете на общини нямат право заради липса на консуматори да закриват или да понижават потенциала на социални услуги, делегирани от страната действия и локални действия, с изключение на профилираните институции за деца. 

8. Такси за прилагане на обществените услуги Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за краткотрайно настаняване, звено „ Майка и бебе ” и Дневен център, в това число при седмична услуга, когато са делегирани от страната действия, не се заплащат от лицата за интервала от 13 март 2020 година до 31 август 2020 година

9. До края на втория образователен период на образователната 2019/2020 година образованието на учениците, записани в дневна, вечерна, задочна, самостоятелна и комбинирана форма на образование и в дуална система на образование, както и подкрепата за личностно развиване се реализират доколкото и в случай че е възможно от разстояние в електронна среда посредством потребление на средствата на осведомителните и информационните технологии. Обучението включва отдалечени образователни часове, самоподготовка, текуща противоположна връзка за резултатите от образованието и оценяване. След анулацията на изключителното състояние груповото наличие на деца и възпитаници на територията на институции от системата на предучилищното и учебното обучение отвън случаите по алинея 2 се позволява след известяван на министъра на образованието и науката.

10. Разпоредбите на Закона за публичните поръчки не се ползват два месеца след анулацията на изключителното състояние и за транспортните услуги. 

11. Промени търпи и Закона за чужденците в Република България.  Чужденец с позволено дълготрайно престояване в България, на който срокът за престояване изтича в период до три месеца след анулацията на оповестено изключително състояние, може да подаде заявление за продължение на пребиваването в период до три месеца след отмяната на изключителното състояние, като този период не се счита за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дълготрайно или постоянно престояване. Продължително пребиваващ чужденец, на когото позволеното дълготрайно престояване изтича в период до три месеца след анулацията на оповестено изключително състояние, може да влезе на територията на Република България без съществуване на виза до три месеца след анулацията на изключителното състояние. 

12. Неплатеният отпуск по член 160, алинея 1 от Кодекса на труда до 60 работни дни, употребен през 2020 година, се зачита за трудов стаж. За застрахователен стаж за 2020 година ще се зачита и времето на неплатения отпуск до 60 работни дни по член 9, алинея 2, т. 3 от Кодекса за обществено обезпечаване. 

13. През образователната 2019/2020 година в края на ІV и Х клас не се организира национално външно оценяване от Закона за предучилищното и учебното обучение за определяне степента на реализиране на компетентностите за съответния стадий. Приемането на възпитаници от обединените учебни заведения в XI клас за образователната 2020/2021 година се прави единствено въз основа на окончателните оценки по образователни предмети от удостоверението за приключен първи гимназиален етап на приблизително обучение.

14. Лечебните заведения за болнична помощ за интензивно лекуване, които са избрани със заповед на министъра на опазването на здравето да извършват лекуване и наблюдаване на пациенти с COVID-19, чрез определени длъжностни лица правят ежемесечна инспекция на техническото положение на енергийните обекти, предопределени за снабдяване с електрическа сила, които са тяхна благосъстоятелност, включително на електрически уредби, лични източници на резервно захранване и уреди за автоматизирано превключване на захранването, осигуряващи непрекъснатост на снабдяването с електрическа сила. 

15. Министърът на туризма може да понижи с до 100% размера на концесионно или наемно заплащане, дължимо за 2020 година по настоящи контракти за концесия или наем на морски плаж или по контракти, които ще влязат в действие през 2020 година, или да отсрочи заплащането им до 31 декември 2020 г. Концесионерите и наемателите по концесионни или наемни контракти за морски плаж може да дават на посетителите на морския плаж
безплатно или на по-ниски цени от избраните в договорите плажните такъми по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

16.  В рамките на плануваните екологични ограничения се предлага пречиствателните станции за битово-фекални отпадъчни води да се обезпечават със пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване. Обеззаразяване се прави преди заустване в повърхностни води и Черно море при зародила нужда по преценка на органите на Министерството на здравеопазването. 

17. Промяна търпи и Закона за акцизите и данъчните хранилища, в който се основават спомагателни алинеи. Данъчен склад не може да бъде обект, който обхваща нефтопродуктопровод и свързана/присъединена към него повече от една база/обект за депозиране и/или произвеждане на енергийни артикули. Тази Алинея 7 не се ползва в случаите на нефтопродуктопровод – част от данъчен склад, в който има индустриална апаратура за преработка на петрол. В случаите, когато нефтопродуктопроводът е ситуиран на територията на повече от едно митническо институция, за него се
издава обособен лиценз за ръководство на данъчен склад. Помпените съоръжения, нужни за действие на нефтопродуктопровода,
се смятат за част от данъчния склад. Това е текстът против който възрази през днешния ден най-големият снабдител на гориво у нас, Лукойл, а управлението му предизвести, че компанията може да спре работа поради новите условия

18. В едномесечен период от влизането в действие на промените и допълненията по алинея 1 на правилника за използване на Закона за акцизите и данъчните хранилища лицензираните складодържатели подават искане за координиране на построяването на системата за видеонаблюдение по член 47б от Закона за акцизите и данъчните хранилища. В двумесечен период от датата на издаване на съответния акт за координиране на настояването по алинея 4 лицензираните складодържатели привеждат активността си в сходство с условията на член 47б от Закона за акцизите и данъчните хранилища.

19.  За период до два месеца след анулацията на изключителното състояние Агенцията по заетостта превежда отплата в размер 290,00 лева за избрани категории лица, подлежащи на обезпечаване по реда на Кодекса за обществено обезпечаване, според критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител/самоосигуряващо се лице. Средствата са за сметка на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР