Над 10 милиарда евро от замразените по решение на ООН

...
Над 10 милиарда евро от замразените по решение на ООН
Коментари Харесай

Над €10 милиарда от замразените пари на Кадафи са изчезнали

Над 10 милиарда евро от замразените по решение на Организация на обединените нации либийски активи са изчезнали от сметки в Euroclear Bank в Белгия през интервала 2013-2017 година, написа белгийският всекидневник Le Vif.

Както се изяснява в обявата, тези средства са били следени от близкото обграждане на сваления от власт и погубен либийски деспот Муамар Кадафи.

По данни от 29 ноември 2013 година, 16,1 милиарда евро са се намирали в четири сметки, открити от Libyan Investment Authority и Libyan Foreign Investment Company.

Белгийските управляващи са открили изгубването на забележителна част от тези средства през есента на 2017 година. Тогава следствените органи са провеждали следствие за пране на пари и са имали желание да наложат арест на 16 милиарда евро. Оказало се, че в посочените четири банкови сметки са останали малко над 5 милиарда евро.

При това, по заявление на министърът на финансите, Белгия не е приемала никакви решения за топене на тези средства. Това, разяснява изданието, слага въпроса дали вярно и строго е направлявала страната замразяването на тези финансови активи.

Муамар Кадафи ръководи с диктаторски способи Либия в продължение на повече от 40 години и бе свален от власт погубен от национално въстание през октомври 2011 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР