Над 10 души са задържани за 24 часа по акцията

...
Над 10 души са задържани за 24 часа по акцията
Коментари Харесай

ЕКСКЛУЗИВНО! Гешев проговори: Миню Стойков и още десет са задържани!

Над 10 души са арестувани за 24 часа по акцията със следствените дейности към "Винпром Карнобат " ООД, "СИС Индъстрийс " ООД и "Топаз МЕЛ " ООД. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По информация на зам. - основният прокурор измежду арестуваните е и предприемачът и притежател на винпром и аграрни сдружения Миню Стайков, въпреки и да не го удостовери изрично. Освен него се разпитват негови чиновници, както и членове на фамилията му. До момента няма повдигнати обвинявания.

Акцията е за укриване на налози и пране на пари.

В петък спецпрокуратурата удари и схеми за укриване на налози в бизнеса на хотелиерите Ветко и Маринева Арабаджиеви. Дъщеря им Александра беше омъжена за сина на Миню Стайков. Гешев обаче отхвърли двете следствия да имат нещо общо.

Делото е формирано отпреди 2 месеца. "Ще видите преди 2 месеца в медиите изявления за открита фабрика за нелегално произвеждане на цигари в Карнобат с извънредно съвременно съоръжение, може би най-хубавото в България ", изясни Иван Гешев. "Капацитетът им е 1000 мастърбокса в един цикъл, който е от 5 дни. Това значи, че облагата е била по 1,5 млн. на черно на седмица, по цени държавни е по-голяма - 6 млн. на месец ", обясни още Гешев.

"Работниците са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката до момента в който работят, имало е спални пространства, кухня, фитнес. Сградата е благосъстоятелност на сина на кмета на Карнобат, дадена е чартърен на компания - обичайно в такива случаи той е или чужденец или обществено слаб, който не знае нищо ", продължи шефът на спецпрокуратурата.

Една от линията на следствието е, че пари от противозаконната активност са изпирани през винпрома. Все още е мъчно да се каже каква е вредата за държавния бюджет. Претърсвания сега вървят на 6-7 адреса, разяснява още Иван Гешев.

На място в Карнобат и близките обитаеми места е зам-главният прокурор по следствието Борислав Сарафов, с цел да оказва методическа помощ. Правят се инспекции на компании от Национална агенция за приходите и митниците. Проверява се и дали "Винпром Карнобат " е заявил вярно пред страната създаденото.

Иван Гешев изясни, че на следващия ден ще са ясни доказателствата и дали ще се издигнат работни обвинявания против някои от арестуваните лица.

Гешев разясни още, че по данни на проверяващите, вредата по делото Арабаджиеви не е като първоначално се смяташе към 600-700 хиляди лева, а 6-8 млн. лв. невнесено Данък добавена стойност.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР