Над 10.5 млн. лв. ще получат 38 фирми от Област

...
Над 10.5 млн. лв. ще получат 38 фирми от Област
Коментари Харесай

Министър Пулев в Мелник: Над 10.5 млн. лв. ще получат 38 фирми от Област Благоевград

Над 10.5 млн. лева ще получат 38 компании от Област Благоевград по първата процедура „ Технологична рационализация “ по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа при откриването на първия винен маршрут в България. Заедно с министъра на туризма Илин Димитров и министъра на земеделието Явор Гечев, той посети гр. Мелник, където връчиха алегорично първата табела за винен маршрут на кмета на Мелник Сашо Филипов и кмета на Сандански Атанас Стоянов. Производството на вино става част от нематериалното културно завещание на страната.

От Община Сандански са утвърдени 5 планови оферти за над 2 млн. лева за „ Технологична рационализация, като първите заплащания към компаниите ще тръгнат при започване на март. Бюджетът по мярката е 260 млн. лева, като сега се подписват договорите с класираните 953 компании. По думите на министъра, по втората процедура по линия на МИР от ПВУ – за „ ИКТ решения и киберсигурност “, са подадени 282 плана за общо 5.4 млн. лева Очаква се през март да станат ясни и всички утвърдени оферти по процедурата.

„ Всички тези резултати, които можем да обявим през днешния ден пред вас, са вследствие на невижданата осведомителна акция, която осъществихме с моя екип. Когато влязохме в кабинета на МИР, заварихме една отворена стратегия с едвам 4 утвърдени плана. След като за 5 месеца обиколихме страната с мобилната приемна на министерството, посетихме 28 области, срещнахме се с всички регионални шефове, локална власт, бизнес, организации, с цел да ги срещнем с опциите за кандидатстване по процедури от Плана за възобновяване и структурните фондове на Европейски Съюз, получихме над 10 200 подадени планови оферти по двете процедури “, съобщи министърът.

По думите му, сходна е била обстановката и с европрограмите. „ Когато служебният кабинет встъпи в служба, заварихме 0 утвърдени европрограми за 0 лв. финансов запас. В момента на разположение са 10 от 10 утвърдени стратегии за 20 млн. лева запас. По линия на МИР успяхме да осигурим средства в размер на 5 милиарда лева по двете структурни стратегии – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева и Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет 2 милиарда лева “, сподели още Пулев.

На срещата министърът разгласи и отварянето на трета процедура от ПВУ – за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ с бюджет 200 млн. лева „ Допустимите кандидатстващи по тази мярка са микро-, дребни, междинни и огромни предприятия. В кандидатстването може да се включи и туристическият бизнес у нас. По мярката ще се кандидатства до 15 май – общоприетият двумесечен период за кандидатстване е продължен на три месеца, защото ползата към нея е голям “, сподели още Пулев. Безвъзмездната помощ за ВЕИ и батериите за локално предпазване на сила може да бъде от 75 000 лева до 1 млн. лева, според от размера на компанията и плана й, като финансирането от страната е до 50%.

По думите на министъра, Министерството на нововъведенията и растежа стартира интензивно да отваря процедури и по трите посоки – ПВУ, ПКИП и ПНИИДИТ. Само за идващите няколко месеца започват ограничения за бизнеса за 1.2 милиарда лева

„ Поел съм ангажимент, че по най-чистия и транспарантен метод тези средства ще се разпределят, без някаква форма на политически преференции. Сега е моментът, възползвайте се “, моли Пулев към представители на локалния бизнес на срещата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР