Над 10 000 руски военни са се завърнали в базите

...
Над 10 000 руски военни са се завърнали в базите
Коментари Харесай

Москва изтегли 10 000 войници от границата си с Украйна

Над 10 000 съветски военни са се завърнали в базите си след едномесечни маневри в Южна Русия, по-специално край украинската граница, съобщи през днешния ден Москва, съобщи Франс прес.

Този непредвиден жест на Москва за деескалация на напрежението сред двете страни е на фона на предстоящите договаряния с НАТО и Съединени американски щати, оповестява The Telegraph.

Руското министерство на защитата уточни, че това бойно образование е било извършено на редица военни полигони в страната - в регионите на Волгоград, Ростов, Краснодар и в анексирания Крим, т.е. в непосредствена непосредственост до Украйна.

Ведомството посочи, че учения е имало и в по-отдалечени от Украйна зони - в съветските територии към Ставропол, Астрахан и Северен Кавказ, само че също по този начин в Армения, Абхазия и Южна Осетия.

Министерството не уточни в кои бази са били ситуирани войските, провеждали ученията.

Руската войска увери, че ще обезпечи висока степен на подготвеност за реагиране при възможни незабавни обстановки по военните обекти в Южния боен окръг на федерацията по време на празниците в края на годината.

 Снимка: АР/БТА

Повече от месец Западът упреква Русия, че е струпала десетки хиляди бойци край границата с Украйна, планирайки може би военна интервенция против Киев. Москва отхвърля и приказва за " провокации " от страна на Киев и на НАТО.

Москва обаче упорства за правно обвързващи гаранции от Запада, че НАТО ще забрани на Украйна или която и да е друга източноевропейска страна да се причисли към алианса и няма да разположи оръжия или войски покрай границата на Русия.

 Снимка: АР/БТА

Олексий Данилов, секретарят на Съвета за сигурност и защита на Украйна, сподели през вчерашния ден в изявление за Агенция Франс Прес, че няма огромен риск от скорошна ескалация. Според него, броят на съветските бойци към Украйна се е нараснал, само че леко - от 93 000 през октомври на към 104 000 в този момент.

Така че изтеглянето на 10-те хиляди души е единствено една десета част от непрекъснатото наличие на военни по границата, с нужното съоръжение, които западното разузнаване са докладвали.

По-рано тази седмица към 1200 парашутисти, както и танкове и друго съоръжение, организираха военни учения в окупирания от Русия Крим, симулирайки завладяване на територия.

Руските държавни медии демонстрираха фрагменти от ученията с изстреляни ракети по позиции на съперника и кацане на парашутисти на полигон.

Отделно в Украйна президентът Владимир Зеленски организира видеоразговор с 20 американски сенатори и членове на Конгреса, с цел да разиска продължаващото струпване на съветски техника и военни. От офиса на Зеленски оповестиха, че позвъняването в петък има за цел да покаже, че Киев желае повече от присъединяване на Съединени американски щати в разрешаването на спора с Русия.

Швеция увеличи бойната си подготвеност

 Нови атомни подводници се включват в Руските военноморски сили през 2022 година Виж още

В същото време Швеция увеличи равнището на бойната си подготвеност във връзка със обстановката към Украйна. Главнокомандващият армията на Швеция Микаел Бюден счита за извънредно сериозна рецесията, провокирана от обстановката към Украйна.

" Поставихме нашата подготвеност в сходство с ситуацията. Тя е сериозна и буди опасения. Естествено, в този момент вършим повече и сме подготвени за по-бързи дейности от нормално. Готови сме за разнообразни разновидности за развиване на обстановката, в това число в непосредствена непосредственост до нашите граници ", декларира Бюден в оповестено през днешния ден изявление за в. " Дагенс нюхетер ", представено от ТАСС..

Швеция отделя изключително внимание на остров Готланд в Балтийско море с оглед стратегическото му значение. През 2015 година Народното събрание още веднъж разположи там военни елементи за възможна отбрана на острова. Миналата година, на фона на съветски военни учения, там бяха изпратени спомагателни подкрепления.

" Трябва да сме подготвени за дейности по разнообразни посоки ", отбелязва главнокомандващият. Той дава отговор позитивно на въпрос дали Швеция е подготвена да отбрани Готланд, ако се появи опасност. " Вършим си работата, без да провокираме никаква ескалация. Напротив, по-скоро охлаждаме (противниковия плам), като демонстрираме, че стоим в стартова позиция ", акцентира той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР