Над 10 000 лири дариха англичаните Йън и Катрин Колингрууд-Гарик

...
Над 10 000 лири дариха англичаните Йън и Катрин Колингрууд-Гарик
Коментари Харесай

Английско семейство дари над £10 000 за ремонт на читалището в Миндя

Над 10 000 лири подариха англичаните Йън и Катрин Колингрууд-Гарик за ремонт на читалището във великотърновското село Миндя, заяви " Янтра ". Към тях се включват и локалните поданици, които от години събират средства за благородната самодейност и съумяват да съберат към 3000 лева

Ремонтът на покрива на постройката към този момент е завършил, а в нея се обитават още библиотеката, здравната работа, има и специфична зала, отдадена на огромния публицист Васил Попов.

Дарението на британското семейство е най-големият дарителски жест от чужденци в историята на Миндя, описа кметът на селото Иван Иванов.

Йън и Катрин Колингрууд-Гарик са от “новите ” заселници в селото. Купили си къща в селото преди близо 5 години, въпреки че не живеят в нея непрекъснато. Прибират се в българския си дом от време на време, а последната им аудиенция е в края на предходната година. Очакват ги още веднъж напролет.

Йън е притежател на застрахователна компания и се постанова да работи в родината си, само че постоянно, когато имат опция, със брачната половинка му се връщат в търновското село. Намерили положителни другари в лицето на локалните поданици и останалите англичани. Сред тях е и Бевърли Кокс, която живее в селото от 12 години и управлява арт ателието към читалището. Опитват се да приказват български, въпреки към момента да им е мъчно.

Йън и Катрин се включват интензивно в живота на селото и другите начинания, проведени от локалните поданици. Когато научили за нуждата от средства за ремонт на покрива, решили да оказват помощ без доста звук, само че радостната вест бързо се разнесла, защото читалището е културният център и сърцето на общността в селото.

Сградата, в която се обитава читалището, е относително нова. Открита е през 1996 година, само че употребяваните тогава цигли се оказали некачествени, което наложило подмяната им. От 2005 година са подменяни два пъти, само че след наводнението през 2014 година се наложил по-сериозен ремонт на покривната структура.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР