Над 10 000 кучета скитат из улиците на големите градове

...
Над 10 000 кучета скитат из улиците на големите градове
Коментари Харесай

Голяма опасност скита из големите градове

Над 10 000 кучета скитат из улиците на огромните градове в страната, сподели инспекция на в. „ Монитор “. Най-много бездомни животни има в Русе, където броя е над 4000, а в столицата уличните песове са 3844.
Данните за Русе са от броене, осъществено от неправителствени организации за отбрана на животните. В града има общински подслон за безстопанствени животни, основан през 2004 година В началото е единствено с 15 кафези, само че през годините се разраства и сега разполага с 300 кафези за кучета и 15 – за котки. За интервала от октомври 2016 година до септември 2017 година чиновници на приюта са заловили 913 кучета и са кастрирали 465. Общо 331 са върнати на местата, които са обитавали преди. Евтаназират се само неизлечимо болните животни и то след осъществяване на нужните проучвания и решение на комисия, като годишно се евтаназират сред 10 и 15 такива кучета.
В столицата в последните години се следи спад на безстопанствените песове. „ Доста хора ми се обаждат и споделят, че спрямо преди 5 години много е намаляла популацията на бездомните кучета. Причините за това са кастрацията и контролът върху осиновителите и притежателите от наша страна, според нашите пълномощия. Ние сме си сложили като задача да приказваме за виновното развъждане на домашни любимци. Уличните кучета не са пристигнали от небето. Първото улично куче е било нечий домакински любим “, разяснява шефът на столичното общинско дружество „ Екоравновесие “ Веселин Асенов. Най-много са бездомните кучета в „ Панчарево “, „ Нови Искър “ и „ Люлин “. Във втория по величина град в България - Пловдив уличните кучета през предходната година са били 675, а две години по-рано техният брой е бил 785. Около 400 са пък безпризорните скитащи кучета по улиците и кварталите на Стара Загора при започване на 2018-а година, демонстрира справката на шефката на общинския подслон Полина Георгиева, която е безапелационна че по-голямата част от четириногите са без чипове и не са подлагани на кастрация. Причината е в неспиращото изхвърляне на новородени домашни любимци от стопаните им. Приютът в източния завършек на града на липите разполага с потенциал за развъждането на 50 животни. В средата на февруари там има 60 питомника, за които се грижат 4-ма души, а други двама се занимават със залавянето на безпризорни и вероятно рискови кучета по сигнал на жители. Традиционно бюджетът на институцията е в границите на 100 000 лева, които по принцип са незадоволително за оправянето с казуса.
В морската столица безстопанствените кучета са 630 съгласно данни на общинската дирекция „ Управление на сигурността и надзор на публичния ред “, която има грижата да следи и контролира популацията им. В началото на февруари, т.г. броят на кучетата, прибрани от улиците на Варна и обитаващи общинския подслон за безстопанствени животни в близкото село Каменар, е 119.
Единственият по-голям град съумял да се оправи със скитащите псета се оказва Бургас. По данни на общинските управляващи такива от дълго време няма. Причината е с изключение на в акциите за осиновяване на кучета, които се организират всяка година, и в акциите за гратис чипиране на домашни кучета. Идентификационният чип оказва помощ при загуба на кучето да бъде открит притежателят му и да му бъде върнато, само че също и за понижаване на популацията на бездомните кучета при недобронамерено стартиране на независимост на четириногото от притежателя. В този случай притежателите се търсят посредством данните в чипа и им се постановат наказания. В резултата на периодическите акции досега са чипирани над 2000 кучета. Данните сочат, че единствено за последните 4 години над 700 бездомни кучета са намерили собствен собственик и нов дом.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР