Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище

...
Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище
Коментари Харесай

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище през тази учебна година

Над 10 000 деца и възпитаници са върнати в учебно заведение през тази образователна година от екипите, настоящи по Механизма за обсег. Това демонстрират данните от осведомителната система за неговото осъществяване, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

1480 повече деца и възпитаници са върнати в просветителната система през тази образователна година, с което броят им е повишен на 10 180. В началото на образователната 2021/2022 година те са били 8700. 1324 повече са новообхванатите, които в никакъв случай до момента не са били записани в детска градина или учебно заведение. Така общият им брой става 7270, като през предходната година те са били 5946.

Общият дял на необхванатите в просветителната система понижава на 5,28 %, като при започване на предходната образователна година е бил 5,44 %.

Според специалисти една от водещите аргументи за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от просветителната система е неналичието на ангажираност и поддръжка от страна на фамилията (31,90 на сто). Други фамилни аргументи, отсъствия по неуважителни аргументи и пропуски в образованието също водят до отпадане от учебно заведение.

Механизмът за обсег включва взаимна работа сред специалисти от три министерства - на образованието и науката, на вътрешните работи и на труда и обществената политика, дружно с представители на локалната власт.

Още преди началото на образователната година служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов разгласи дейностите по Механизма за обсег измежду главните цели на МОН. По думите му би трябвало да се поставят всички грижи и старания, с цел да могат повече деца да бъдат включени в просветителната система. Затова и дейностите по Механизма се усъвършенстват. Едно от подобренията е, че Регионалните ръководства на образованието към този момент имат по-добра връзка с ГРАО и Министерство на вътрешните работи и могат по-ефективно да реализират активността си по разкриване на необхванатите от просветителната система деца и възпитаници.

Механизмът за обсег се ползва във връзка с децата и учениците, които не са обхванати в просветителната система, за които има риск от отпадане от учебно заведение или са напуснали прибързано просветителната система. Той включва: основаване и активност на екипи за взаимна работа на институциите за обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст (екипи за обхват); взаимоотношение на институциите по използването на комплекс от ограничения за обгръщане и включване в просветителната система и попречване на ранно отпадане на децата в риск; използване на процедурата за разпределяне на фамилни и други помощи в натура по отношение на самостоятелните потребности на децата и учениците, както и възстановяване на координацията при налагане на наказания по отношение на родителите, настойниците, попечителите или лицата, които поставят грижи за детето, при несъблюдение на отговорностите им по Закона за протекция на детето и Закона за предучилищното и учебното образованиe. В механизма за обсег са включени и други действия, които целят децата и учениците да посещават постоянно просветителните институции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР