Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище

...
Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище
Коментари Харесай

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище

Над 10 000 деца и възпитаници са върнати в учебно заведение тази образователна година от екипите, настоящи по Механизма за обсег. Това демонстрират данните от осведомителната система за неговото осъществяване, оповестяват от МОН.

1 480 повече деца и възпитаници са върнати в просветителната система през тази образователна година, с което броят им е повишен на 10 180. В началото на образователната 2021/2022г. те са били 8 700. 1 324 повече са новообхванатите, които в никакъв случай не са били записани до в този момент в детска градина или учебно заведение, по този начин общият им брой става 7270, като през предходната година те са били 5946.

Общият дял на необхванатите в просветителната система понижава на 5.28%, като при започване на предходната образователна година е бил 5.44 %.

Според специалисти една от водещите аргументи за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от просветителната система е неналичието на ангажираност и поддръжка от страна на фамилията (31.90%). Други фамилни аргументи, отсъствия по неуважителни аргументи и пропуски в образованието също водят до отпадане от учебно заведение.

Механизмът за обсег включва взаимна работа сред специалисти от три министерства – на образованието и науката, на вътрешните работи и на труда и обществената политика, дружно с представители на локалната власт.

Още преди началото на образователната година служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов разгласи дейностите по Механизма за обсег измежду главните цели на МОН. По думите му би трябвало да се поставят всички грижи и старания, с цел да могат повече деца да бъдат включени в просветителната система. Затова и дейностите по Механизма се усъвършенстват. Едно от подобренията е, че районните ръководства на образованието към този момент имат по-добра връзка с ГРАО и Министерство на вътрешните работи и могат по-ефективно да реализират активността си по разкриване на необхванатите от просветителната система деца и възпитаници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР