Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали жителите на

...
Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали жителите на
Коментари Харесай

Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали доброволно жителите на Нова Зеландия

Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали жителите на Нова Зеландия в границите на държавна стратегия за изкупуване на оръжията, неразрешени след терористичните атентати от 15 март в Крайстчърч, заяви телевизия Си Ен Ен.

По нейни данни, представени от ТАСС, през първия месец от акцията новозеландската полиция е провела над 90 обществени прояви за събиране на полуавтоматични оръжия, автомати и муниции за тях. През това време над 7 хиляди притежатели са предали на управляващите 10 200 бройки против обезщетение съгласно типа и положението на оръжията.

Още над 1200 души са предали оръжия, добити незаконно - без компенсации, само че и без да им се търси отговорност за нелегално владеене.

След атентатите в джамии от Крайстчърч през март Нова Зеландия забрани притежанието на полуавтоматични оръжия, автомати, както и на части и муниции за тях. За нарушителите бяха планувани присъди до пет години отнемане от независимост. Кампанията за изкупуване на неразрешени оръжия, почнала на 12 юли, ще продължи до 20 декември т. година Властите ще изразходват за нея близо 200 милиона новозеландски $ (129,9 милиона щатски долара).

При нападенията на 15 март в Крайстчърч починаха 51 души и още 50 бяха ранени. Стрелецът - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, бе упрекнат в убийства, опити за ликвидиране и терористичен атентат, само че съобщи пред съда, че е почтен. Следващото съвещание по делото е планувано за 4 май 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР