Над 1 млрд. смартфона по целия свят са били застрашени

...
Над 1 млрд. смартфона по целия свят са били застрашени
Коментари Харесай

Над 1 млрд. смартфона са били застрашени от пробив

Над 1 милиарда смарт телефона по целия свят са били застрашени от пробив на сигурността им в продължение на години. Откритието е на експерта по киберсигурност Нитали Артенщайн от компанията Exodus Intelligence, оповестява онлайн изданието Ars technica. Артенщайн е направил проява на казуса по време на конференцията Black Hat в Лас Вегас в края на предходната седмица.

Над 36 млн. Android смарт телефона са инфектирани с нов вирус

Гугъл стяга ограниченията за качество на приложенията

Проблемът е обвързван с WiFi чиповете Broadcom модели от семейството BCM43xx. Те са употребявани в голям брой модели смарт телефони в това число всички iPhone от iPhone 5 насам, както и от Samsung Galaxy S3 до S8, Гугъл Nexus 5, 6. 6X, 6P и други Оказва се, че във систематичния програмен продукт на въпросните чипове има пропуск в сигурността. Той разрешава на към този момент злепоставен чип да изпраща претенции за връзка с устройствата наоколо.

Половината устройства с Android не са сигурни

Гугъл ще подчертава най-качествените приложения

Когато попадне на друго устройство с уязвим чип от същата фамилия, вирусът се копира на него и стартира същия развой. Така се основава автоматизирана верижна реакция с разпространяването на вируса, който Артенщайн е кръстил Broadpwn. Вирусът на Артенщайн само заразява устройството и обезпечава достъп на хакерите до него. След това те елементарно могат да прибавят различен злотворен код, който да компрометира ядрото на операционната система, споделя той.

Преди да направи откритието си обществено, Артенщайн е уведомил Гугъл и Apple за казуса. През този месец и двете компании са пуснали обновления за Android и iOS, които отстраняват уязвимостта. Няма данни, че хакери са знаели за нея и са я употребявали.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР