Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране

...
Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране
Коментари Харесай

МРРБ: ЕС ще инвестира над 1 млрд. лв. за модернизация на учебни заведения до 2020 г.

Над 1 милиарда лева ще доближат европейските вложения за модернизиране на българските учебни заведения и детски градини до 2020 година Това разгласи във Варна заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова. В града дружно с кмета Иван Портних тя откри обновените с евросредства главно учебно заведение „ Никола Вапцаров " и детска градина „ Светулка " и инспектира редица обекти, които се осъществят с финансиране по Оперативна програма “Регионално развитие”. Двете образователни заведения са част от плана „ Модернизация на просветителната инфраструктура на територията на град Варна ", по който с над 16,1 млн. лева в общината се обновяват 10 образователни заведения. Зам.-министър Николова означи, че по Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година в поправки и ново съоръжение на образователни заведения се влагат 624 млн. лева, а дружно със средствата, вложени в предходния програмен интервал - 2007-2013 година, вложенията ще нахвърлят 1 милиарда лева
Изпълнението на оперативната стратегия върви с ускорени темпове, разяснява още заместник-регионалният министър. 86% от общата сума по нея в размер на над 3 милиарда лева към този момент са контрактувани, а 51% са разплатените средства по планове. Николова осведоми, че до края на годината по програмата ще бъдат отпуснати нови 14 млн. лева за възстановяване на енергийната успеваемост на многофамилни жилища и публични здания в 28-те дребни общини, бенефициенти.
Във Варна зам.-министър Деница Николова участва на символичната първа копка за началото на плана за модернизиране и реорганизация на рибарско пристанище „ Карантината " край Аспарухово. На събитието участваха и кметът на община Варна Иван Портних, еврокомисарят по цифрова политика Мария Габриел, регионалният шеф на Варна Стоян Пасев, евродепутатът Емил Радев и други Индикативната стойност на плана е 15 млн. лева, от които 2,7 млн.лв. се обезпечават от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година под формата на нисколихвено кредитиране през Фонда за градско развиване, а близо 6 млн. лева е безвъзмездната европейска помощ по програмата за морско дело и риболовство. „ Това е отличен образец за резултата от реализацията на интегриран план с комбинирано финансиране сред двете европейски стратегии ", означи зам.-министър Николова. Проектът включва построяването на съвременен кей за локалните риболовци, както и административна постройка с ресторант и щандове. На тях те ще могат да продават уловените риба и морски блага и да показват пред туристи и локалното население своите обичаи и знания. В региона ще се обновяват и зелените площи, улиците, ще се обособят и нови паркоместа. Ще се инсталира ново парково обзавеждане и улично осветяване. Ще се облагороди целият регион от морската линия, който ще стане прелъстителен за туристите и локалните поданици като нова морска градина.


Зам.-министър Николова инспектира и строителните действия по благоустрояване на междублокови пространства в регион „ Владислав Варненчик ", част от плана „ Естетизация и рационализация на градската среда във Варна ", който се финансира от Оперативна програма “Регионално развитие” с над 34,4 млн. лева Строителните действия в региона са приключени на над 90%, откри тя. Обхванати са над 160 декара новозастроени площи. Обновени са централните улици, тротоарите, направено е ново озеленяване. Създадени са нови 7000 паркоместа, 6 детски площадки и 4 спортни стадиони, велоалеи, нови перголи и обзавеждане. По плана в града тече и реорганизация на редица основни булеварди и улици с създаване на пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи. Извършва се и рехабилитация на части от „ Морската градина ". Зам.-министър Николова осведоми също, че следва и реализацията на план за многофункционален състезателен комплекс в жилищен регион „ Владиславово ", включващ зала и спортни площадки за разнообразни дисциплини, който ще се финансира с нисколихвено кредитиране от Фонда на фондовете и Оперативна програма “Регионално развитие”. Индикативната стойност е към 7,5 млн. лева
Заместник-регионалният министър даде висока оценка за осъществяването на капиталовите планове на Варна. „ В града към този момент се виждат позитивната смяна и резултатът от интегрираните ограничения и визия за развиване. " Европа покрай жителите " ще бъде нашата съществена цел през идващите години за развиване на районите. Целта ни е да създадем районите по-добро място за живот и вложения и да запазим младежите, сподели още тя.
Пред публицисти Николова разяснява, че през идващия програмен интервал ще се поддържа развиването на територията на районен принцип. „ Скоро стартира спор за функционалностите на районите в новото програмиране, какви отговорности ще имат и в каква посока ще са въвлечени в решенията за капиталови ограничения ", сподели тя. Зам.-министърът заяви, че няма да се прави ново териториално разделяне на страната и районите за обмисляне ще останат 6, както и до момента. „ Няма да променяме обсега на статистическото райониране, с цел да създадем вярно обмисляне на вложения за идващия интервал. Работим интензивно какви отговорности ще делегираме на районите при избор на планове ", съобщи тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР