Над 1 млрд. лв. са договорените средства по Оперативна програма

...
Над 1 млрд. лв. са договорените средства по Оперативна програма
Коментари Харесай

Обявиха процедура за над 1,8 млрд. лв. по програмата за околна среда

Над 1 милиарда лева са контрактуваните средства по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " все още по отношение на 747 млн. лева през май 2017 година По същото време предходната година оповестените процедури са били за 1,3 милиарда лева, към 39% от ресурса на програмата, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при показване на напредъка в осъществяването на програмата.

Обявените през днешния ден процедури са за над 1,8 милиарда лева , което съставлява над 53% от ресурса на ОПОС . За интервал от една година броят на подписаните контракти е подсилен и към днешна дата са 68. Изплатените средства по отношение на предходната година са над два пъти повече - близо 238 млн. лева по отношение на 98 млн. лева през 2017 година При верифицирането на средствата напредъкът е най-важен , като е съвсем три пъти повече - 172,5 млн. лева по отношение на 61 млн. лева през 2017 година

" Показателите на програмата сензитивно се усъвършенстват, изключително през първите 4 месеца на тази година, което демонстрира, че инерцията на закъснение е преодоляна . В момента се наваксва с бързи темпове , само че има към момента доста какво да се желае ", изясни Димов. Приети са ограничения, възможни за финансиране по предпочитана ос " Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух (КАВ) ".

" Предстоят ни механически работни срещи с Националното съдружие на общините в България, на които ще се уточнят съответните ограничения и критерии. Бенефициенти по програмата ще могат да бъдат общини, които са с разпознати превишения на фини прахови частици (ФПЧ10) ", добави министърът.

" Програмата е напълно ясно ориентирана към семействата и би трябвало да докара до възстановяване качеството на атмосферния въздух в съответното обитаемо място ", изясни Димов.

Той добави, че Европейската комисия ще следи доста прецизно за постигането на резултатите , а точно понижаване на ФПЧ.

 Европейска комисия съди няколко страни членки за качеството на въздуха
Европейска комисия съди няколко страни членки за качеството на въздуха

Франция, Германия и Англия не са спазили рестриктивните мерки за азотен диоксид, а Унгария, Италия и Румъния, за стандартите и равнището на праховите частици

Позицията на Европейска комисия е, че наличният запас не е задоволителен и по тази причина би трябвало да е фокусиран върху общини и места, в които казусът може да бъде трайно решен, добави Димов. Според него локалните управляващи най-добре знаят какъв е работещият метод за съответното обитаемо място, защото проблемите и решенията не са идентични за всички градове.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 Валерия Калчева разяснява, че размерът на средствата за финансиране на ограниченията за възстановяване качеството на въздуха е 111 млн. лева

Финансирането в първия стадий ще е ориентирано към общини с подготвени стратегии за КАВ, където главен източник на замърсяване е битовото отопление . Средствата ще са за замяна на отоплителни уреди, присъединение към мрежата на топлофикация или газифициране, където има опция. Новите отоплителни тела ще би трябвало да дават отговор на условията за еко дизайн и енергийна успеваемост, изясни Калчева.

Димов добави, че финансирането за семействата ще е 100 % и разноските за подмяната ще са напълно за сметка на ОПОС.

Бенефициент по процедурата ще е съответната община, като тя ще дефинира семейства с нужда за прекосяване към по-екологосъобразен метод на отопление, посочи Валерия Калчева. В момента на критериите за кандидатстване дават отговор градовете Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, София-град, Бургас и Благоевград. На идващ стадий ще могат да се включат и другите общини, които към този момент ще имат направени стратегии.

 Министерство на околната среда и водите и Камарата на строителите основават работна група за екологични планове
Министерство на околната среда и водите и Камарата на строителите основават работна група за екологични планове

Обсъждат обезпечаване на средства за създаване на пречиствателни станции в дребните обитаеми места с 2000 до 10 000 поданици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР