Над 1 млрд. лв. губи страната ни от Националния план

...
Над 1 млрд. лв. губи страната ни от Националния план
Коментари Харесай

Губим 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване

Над 1 милиарда лева губи страната ни от Националния проект за възобновяване и резистентност, така Европейската комисия понижи общата сума на безвъзмездната помощ за България. Причината е, че съгласно данните на Евростат спадът на българската стопанска система през 2020 година поради пандемията не бил задоволително сериозен спрямо други европейски страни, за които траншовете се усилват.

Страната ни ще би трябвало да извърши всички задължения и планове, които са вписани в Националния проект за възобновяване, а орязаните над 1 милиарда лева да бъдат дадени от националния ни бюджет или да бъдат обезпечени посредством нисколихвени държавни заеми. Ако страната ни реши да кандидатства за на ниска цена заем, това може да стане най-късно до август 2023 година, като за задачата би трябвало да бъдат готови нови планове, които да се финансират с тези средства и те да бъдат утвърдени от Eвpoпeйcкaтa кoмиcия и Cъвeтa нa Eвpoпeйcкия cъюз.

Cлeд peвизиятa гpaнтoвeтe пo Плaнa зa възcтaнoвявaнe зa Бългapия ce cвивaт oт 6,27 милиарда на 5,69 милиарда eвpo зa пpoeкти дo 2026 година Сред страните, които получават по-малко средства от в началото плануваните, са Белгия, Франция и Унгария. Зa cмeткa нa тoвa ca yвeличeни парите за Чexия, Гepмaния, Иcпaния, Итaлия, Aвcтpия и Пopтyгaлия.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР