Над 1 милион здравноосигурени българи може да бъдат принудени да

...
Над 1 милион здравноосигурени българи може да бъдат принудени да
Коментари Харесай

Ще останат ли пациентите у нас без животоподдържащи лекарства след 1 април?

Над 1 милион здравноосигурени българи може да бъдат принудени да заплащат за животоподдържащи медикаменти след 1 април. Очаква се през днешния ден управителният съвет на Фармацевтичния съюз да излезе с решение дали да одобри предлагането на Здравната каса за удължение на съществуващия контракт. Той изтича в края на март и в случай че не бъде продължен на процедура ще остави хронично болните пациенти без достъп до безвъзмездни лекарства.

Фармацевтите са недоволни от предлагането в новия контракт да не могат да извършват отчасти предписания , в случай че пациентът не желае всички изписани лекарства.

„ Ние към момента не недоумяваме за какво в последния миг се предлага анулацията на нещо, което работи от години. Това в никакъв случай не е било проблем и не е било сложено при започване на договарянията “ , съобщи ръководителят на българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред „ Българска национална телевизия “.

По думите му предлагането е вкарано еднолично от шефа на Здравната каса доктор Йорданка Петкова. Според него рецесията е основана изкуствено и прикани за разсъдък, с цел да може да бъде взето решение. 

„ Мога да потвърдя само, че касата от дълго време има манталитета да постанова своето мнение в 12 без 5. Касата от дълго време се е одържавила и вместо да социална институция, тя е станала един отдел на Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването “ , добави ръководителят на българския пациентски конгрес Иван Димитров.

По думите му пациентите в България и в този момент постоянно са принудени да пътуват из цяла Европа , с цел да намерят нужните лекарства. С препоръчаните промени на тях ще им се наложи да обикалят, до момента в който намерят аптека , която да им обезпечи всички медикаменти от рецептата едновременно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР