Над 1 милион тийнейджъри в целия свят са в риск

...
Над 1 милион тийнейджъри в целия свят са в риск
Коментари Харесай

Над 1 млн. тийнейджъри може да загубят слуха си заради неправилно ползване на слушалки

Над 1 милион младежи в целия свят са в риск да изгубят слуха си поради погрешно потребление на слушалки. Предупреждението насочиха от Световната здравна организация.

Половината от младежите сред 12 и 35-годишна възраст употребяват слушалките и смарт телефоните си с рисково високи равнища на звука. Около 40% са изложени на висок звук по време на празненства или спортни събития. Данните демонстрират, че 43 милиона младежи са изгубили слуха си след това. Препоръчителната граница на шума е 85dB.

Рада Илиева прекарва по 4 часа дневно, слушайки мощна музика. Дори известията на смарт телефона, че мощният тон може да повреди слуха й, не я стопират.

„ Никога не съм се съобразявала с това нещо, постоянно пренебрегвам това известие и не преставам да си чувам музика, без да чувствам някакви проблеми”, сподели тя.

Но си признава, че след празненства обстановката е друга:

„ После мисля, че един ден не чувах добре. Просто ми пулсираше главата много дълго време”.

Според статистиката едно от най-шумните места за децата е физкултурният салон в учебно заведение.

Правим опит и в час по физическо. По време на извършения, шумът не надвишава 80 децибела.

А колкото по-високи стават децибелите, толкоз по-малко време би трябвало да прекарвате на шумното място.

" Много постоянно при нас са пациенти, които са увредили слуха си тъкмо по този метод. Най-често това е след стрелби, при концерти, рок концерти, от време на време идват пациенти с понижен слух, пищене, увреждане на слуховия нерв”, изясни доктор Любомира Зеленска.

Съветът на лекарите – ходете на постоянна профилактика.

И още една рекомендация на Световната здравна организация – в шумни пространства просто си слагайте тапи за уши – те не са скъпи, само че могат да предотвратят огромни слухови проблеми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР