Над 1 милион от българите страдат от безсъние, като броят

...
Над 1 милион от българите страдат от безсъние, като броят
Коментари Харесай

Над 1 милион българи страдат от безсъние

Над 1 милион от българите страдат от бодърствуване, като броят им нараства, а в същото време пада възрастовата граница. Това съобщи пред " България он Ер " неврологът доктор Нейко Нейков.

По думите му, нарушаванията на съня са в 80 обособени групи, а едно бодърствуване може да има разнообразни аспекти. За страдание у нас указател за страдащите от бодърствуване няма, само че в Съединени американски щати регистрите съществуват с по-тежки, само че и по-точни числа.

" Здравият сън е нещо самостоятелно, 30 минути след пробуждане просто не би трябвало да имаме проблеми с концентрацията. Тежка илюзия е да мислим, че би трябвало да спим 6-8 часа . Има хора, които спят под 6 часа ", уточни доктор Нейков.

Той изясни, че факторите, които въздействат на съня ни, са няколко. В световен аспект фактор е стресът и това, че на процедура работният ден няма край.

" Почти всеки град не спи, към този момент темповете на живот са такива. Това, което се изисква от човек сега, е ужасно доста. Човек, безсънен над 17 часа дневно, е еквивалент на подобен с 5 промила алкохол в кръвта . В някои проблематични случаи трябват медикаменти, само че е нужна хигиена на съня - спалнята да е тъмна, тиха, с малко по-ниска температура, единствено за обич и сън, без часовници и тв приемници ", разяснява още неврологът.

По думите му за хормона на съня била значима дневната слънчева светлина, която се усвоява от ретината на окото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР