Над 1 милион лева са инвестирани до този момент в

...
Над 1 милион лева са инвестирани до този момент в
Коментари Харесай

Алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа

Над 1 милион лв. са вложени до този миг в сигурността на постройката и за опазване на мозайките в нея.
 

Екипи от алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа от рискови предмети и тоновете азбест, употребявани при строителството. През годините от Фондация " Бузлуджа " благодарение на интернационалните специалисти стабилизираха и мозайките, които съставляват най-голямото мозаечно пано в Европа. Така, благодарение на извоювани планове от чужбина и България и доста донори, се стигна до деня, в който за първи път от години в Бузлуджа влязоха туристи, предава dnes.bg.

Стотици хора посетиха монумента Бузлуджа за първи път от 30 години насам. От едноименната фондация показаха свършеното по обезопасяването на обекта, а упованията са през идната година постройката да приема и туристи.

" Наистина е сбъдната фантазия и в действителност е голяма наслада за нас и за целия екип да можем още веднъж да върнем да има живот в тази постройка, да може хората да научат какво е това място. Важно е, част от историята е, има интерес, тъй че е значимо да го използваме и да можем да предоставим тази информация и опция ", сподели арх. Дора Иванова пре Bulgaria ON AIR.

" Миналото по формулировка не може да бъде постоянно еднопосочно, не може да бъде постоянно консенсусно и тази постройка е знак на това, че предишното е друго, противоречащо, по някой път скандализиращо, травматично или пък носещо мемоари, за някои добри, за други неприятни, само че по този начин или другояче е минало ", коментира Радослав Илиев.

Голяма част от посетителите се качиха на върха от носталгични усеща, други от любознание, а трети за първи път.

" Не може да се ангажираме с съответна дата, само че след края на зимния сезон в най-кратък период работим да бъде отворена постройката. За нас процесът е значим, ясно е, че идната огромна стъпка е покривът, построяването на прозорци, за което към този момент започваме да работим от в този момент ", посочи арх. Дора Иванова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР