Над 1 милион и 200 000 са хората с мозъчни

...
Над 1 милион и 200 000 са хората с мозъчни
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Мозъчният инсулт е едно от най-често срещаните заболявания у нас

Над 1 милион и 200 000 са хората с мозъчни болести у нас. Статистика сочи, че всеки трети човек ще страда от неврологично или психологично разстройство в избран миг от живота си. Темата разяснява в ефира на NOVA неврохирургът и заместник-директор на " Пирогов “ проф. Николай Габровски.

" Безспорно мозъчният инсулт е едно от най-често срещаните болести, от които страда българина. За страдание времето, в което медицината може да бъде потребна, е доста малко. А в случаите, в които може да помогне, би трябвало да има доста добра организация на лекуването. Много се работи в тази посока в последните години “, уточни той.

Неврохирургът поучава, че при чувството на дискомфорт дълго време би трябвало да се потърси лекарска помощ.

" За благополучие неврохирургията в България е на едно много положително равнище. Хубавото, което се случи, е че тя излезе отвън София. Цялостно за страната равнището се покачва “, посочи той.

" За страдание имаме случаи на деца и възрастни изгубили живота си с тротинетки и такива, които прекарват месеци в нашите реанимации, борейки се за живота си. Факт е, че тротинетките са много нестабилни “, означи професор Габровски.

Анализ демонстрира, че в София има 70 лечебни заведения, от които единствено 9 имат конструкция за незабавна помощ.

" Това е разбор от организация, такива са цифрите. Спешността е изключителна тежка здравна активност. Тя е доста скъпа, поддържането на готовността за всичко. В " Пирогов “ в шокова зала в случай че пристигна пациент от тежък случай, най-образно казано имаме бутон, който се натиска и експерти от 30 специалности се събират на момента “, изяснява лекарят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР