Над 1 милион души са потърсили спасение от войната в

...
Над 1 милион души са потърсили спасение от войната в
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Все повече украински деца пристигат на границата с Полша

Над 1 милион души са потърсили избавление от войната в Украйна единствено за седмица, оповестява Организация на обединените нации. Бежанците са към 2% от цялото население на страната. Те са главно дами и деца защото в Украйна е в действие възбрана мъжете да напущат страната.

На границата с Полша - десетки бежанци прекараха часове в студа на жп гарата в Пшемисъл. Там е специфичният делегат на Българска национална телевизия Тихомир Игнатов.



Броят на бежанците се усилва всеки минал ден. Данните демонстрират че над половин милион украинци са прекосили границата, с цел да избягат от войната. Екипът ни се намира в един от разпределителните центрове наоколо до граничен пункт " Медика ". Малки деца са надалеч от домовете си и са принудени да спят на походни кревати, надуваеми дюшеци или шалтета.





На всеки час в Пшемисъл идват сред пет и 10 рейса. Вече има от ден на ден деца. Пространството в, което хората се настаняват, в действителност е мол. От началото на бежанската вълна магазините са изпразнени. Тук се настаняват тези, които имат потребност от заслон. Осигурени са походни кревати и артикули от първа нужда. За децата има и играчки.

Огромна е вълната от съпричастност и готовността на хората в Полша да оказват помощ на всеки, който бяга от войната. На място работят десетки доброволци. Отвън има специфични бусове с безвъзмезден интернет и СИМ карти за диалози. Прави усещане, че в организацията вземат участие доста частни компании. Екипът ни срещна доста доброволци с коли, които оферират превоз. Създадени са голям брой фейсбук групи, в които хората да обменят информация.

Много от хората, които идват имат близки и другари, които ги чакат. Пристигат коли от Германия, Белгия, Италия и Гърция. Други пък отварят личните си домове и оферират работа.

Вижте повече в директните включвания

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР