Над 1 милиард и 300 милиона лева дължи държавата на

...
Над 1 милиард и 300 милиона лева дължи държавата на
Коментари Харесай

Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми

Над 1 милиард и 300 милиона лв. дължи страната на строителни компании за ремонт, поддръжка и градеж на пътища. От тези пари до края на годината могат да бъдат отпуснати 222 милиона лв. от страна на страната за към този момент фактурирани контракти. Допълнителни 100 милиона ще бъдат дадени, с цел да се подсигури почистването и поддръжката на пътищата през зимата. Това сподели пред парламентарната комисия по бюджет и финанси финансовият министър Асен Василев. Останалият милиард ще бъде изплатен на сдруженията на равни траншове през идващите две години.

Първоначално Василев настояваше изплащането да е с по-голям небосвод и да бъде разсрочено на 5 години, само че комисията одобри съкратени периоди. Не одобри и предлагането на министъра гаранциите, които приема страната от компаниите да бъдат единствено банкови, а не застрахователни. Аргументът - единици ще бъдат тези огромни компании, които ще могат да отговорят на затегнатите критерии за банкова гаранция.

Общо 3,7 милиарда са отговорностите на страната към строителни компании, само че от финансовото ведомство признават единствено въпросните 1,3 милиарда. Останалите контракти са дадени на прокуратурата.
 Пътната камара: 60% от парите в този момент и да не се приказва единствено за Автомагистрала
Пътната камара: 60% от парите в този момент и да не се приказва единствено за Автомагистрала " Хемус "

Не им били разплатени парите за февруари и март 2021 година

" Хората и компаниите, които са си свършили работата, би трябвало да си получат парите ", изрази поддръжка към предлагането на служебния кабинет Румен Гечев от Българска социалистическа партия. " Има ли обаче кадрови промени в виновните институции, разрешили да се случат тези незаконни контракти ", попита той.

Въпросните контракти са подписани от държавната " Автомагистрали " с подизпълнители.

Именно парите за пътища бяха измежду дребното точки от актуализацията на " огромния " бюджет за 2021 година, които съумяха да одобряват депутатите преди пленарното съвещание, започващо в 14 часа в петък. Предстои комисията по бюджет да заседава изключително идната седмица, с цел да одобри и остатъка от законопроекта преди да изтече живота на Народното събрание.
 ГЕРБ изоставиха бюджетна комисия в името на противоречивата работа
ГЕРБ изоставиха бюджетна комисия в името на противоречивата работа

Докато разискват бюджета на Здравната каса и актуализацията на целия Бюджет 2021

Депутатите също така реализираха и съгласие по отношение на това, че бюджетът на НЗОК следва да бъде уравновесен. Разбраха се за отпущането на 2 милиона лв. за дентални протези, което бе една от противоречивите през вчерашния ден точки, поради които документът бе върнат в комисията. Останаха обаче редица нерешени въпроси по отношение на финансирането на болничната и доболничната помощ. На съвещанието си през днешния ден Народното събрание следва да одобри дефинитивни точно бюджета на НЗОК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР