Над 1,7 млн. евро ще бъдат вложени в мерки за

...
Над 1,7 млн. евро ще бъдат вложени в мерки за
Коментари Харесай

Европа дава над 1,7 млн. евро за борба с нелегалната миграция на границата с Турция

Над 1,7 млн. евро ще бъдат вложени в ограничения за битка с незаконната миграция в пограничния район сред България и Турция. Средствата се обезпечават по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027.
Прочетете още
Днес в Бургас бе връчен договорът за осъществяване на взаимния план сред двете страни „ Повишаване на потенциала и възстановяване на съдействието на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в региона на миграцията “, с който ще се увеличи успеваемостта в ограничение противозаконното прекосяване в граничната зона.

„ В момента влагаме в сигурността освен на трансграничния район, само че и на целия Европейски съюз. Целенасочено сме избрали посредством най-големия план по програмата да финансираме най-приоритетните посоки, да надградим съществуващите системи и да бъдем оптимално готови в попречване на противозаконния трафик на хора “, съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева при връчване на контракта по плана на Кирил Ценкин, заместник-министър на вътрешните работи.

Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас е водещ сътрудник в плана, в който вземат участие още дирекциите в Ямбол и Хасково, както и турските области Одрин и Къркларели. Продължителността на плана е две години.

Общата цел на инвестицията е да се увеличи потенциалът на националните системи за противопоставяне на миграцията в трансграничния район посредством възстановяване на функционалните и оперативни благоприятни условия на другите служби в двете страни.

С обезпеченото европейско финансиране се планува полицейските ръководства в Бургас, Ямбол и Хасково да закупят общо 16 високопроходими профилирани автомобила, 5 микробуса и 2 пътнически рейса. От турска страна средствата ще се влагат в съвременни устройства за инспекция на документи на граничните пунктове, камери за полицейските патрули и високотехнологични системи за различаване на автомобилни номера.

За възстановяване на подготовката на чиновниците се планува провеждането на профилирани образования. Те включват повишение на знанията по политиката на Европейски Съюз в региона на миграцията и ръководството на рецесии, а към 70 чиновници на правоприлагащите служби в Одрин и Къркларели ще преминат образование по английски  и български език. Предвидени са и взаимни образования сред българските и турските служби за рационализиране на координацията, обмяната на опит и положителни практики, както и взаимни демонстрационни събития в двете страни.

На церемонията по връчването на контракта за осъществяване на плана участваха още генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, регионалният шеф на Бургас Пламен Янев, шефовете на ОДМВР в Бургас и Хасково – Емил Павлов и Иван Русев, заместник-директорът на ОДМВР-Ямбол Атанас Атанасов, заместник-областният шеф на Къркларели Юсуф Гюлер и ръководителят на Управляващия орган на програмата Милен Обретенов.               
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР