Над 1,5 млн. лв. обезщетения са платени от хазната през

...
Над 1,5 млн. лв. обезщетения са платени от хазната през
Коментари Харесай

За година сме платили над 1,5 млн. за обезщетения за бавно правосъдие

Над 1,5 млн. лева компенсации са платени от хазната през 2019 година по каузи за нарушени човешки права и постепенно правораздаване. Това демонстрират данните на Министерството на правораздаването, предоставени по искане на „ Монитор “.
Според статистиката през 2019 година ведомството е сключило 259 съглашения за постепенно правораздаване, по които са изплатени 620 200 лева
Споразуменията са по реда на Глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт. По нея се преглеждат заявки на жители и юридически лица против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото им на разглеждане и решение на делото в рационален период.
Проверката се прави от Инспектората на Висш съдебен съвет, а министърът на правораздаването се произнася по основателността на заявката, прецизират от Министерство на правосъдието.
Отделно отново за предходната година по каузи против България в Европейския съд по правата по индивида в Страсбург са изплатени общо 459 446 евро, които са равни 898 600 лева
И двата типа каузи пък всекидневно се водят от пандизчии, които сигнализират за дълги арести или неприятни битови условия зад решетките.
Според статистиката на правосъдното министерство, новообразувани каузи от съдилищата в страната по тъжби от лица, изтърпяващи наказване „ отнемане от независимост “, общо за 2018 – 2019 година са 1160.
Пак по данни на ведомството най-често пандизчиите се жалят от вреди, породени им от затворническата администрация или страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР