Над 1,5 млн. българи се очаква да е броят на

...
Над 1,5 млн. българи се очаква да е броят на
Коментари Харесай

Почивка: 1,5 млн. българи на ваканция из страната

Над 1,5 млн. българи се чака да е броят на пътуванията до края на този месец, което е безспорен връх и надвишава даже резултатите от 2019 година.

Това съобщи Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма пред „ Телеграф “.
Голяма част се чака да тръгнат на
ваканции през тази седмица, в която по-малките възпитаници имат най-вече по един образователен ден поради изпити и честванията по случай 24 май. За най-малките пък лятната почивка стартира със седмица по-рано, защото
образователни остават единствено 29, 30 и 31 май.
В момента поради засиления интерес към пътувания поради почивните дни местата, които работят, са с 30 на 100 повече по отношение на същия интервал на 2019 година
Според данните на Националния
статистически институт (НСИ) през май 2019 година в страната са функционирали 2328 места за настаняване, а броят на стаите в тях е 107,6 хиляди, а на леглата – 236,2 хиляди.

При прогноза за растеж от 30 на 100 значи, че работещите хотели през този месец са над 3000. Това ще докара и до повече доходи от нощувки
и от туристи, предвиждат специалисти.
Тази година и летният сезон бе открит доста по-рано или с към 20 дни, изясни Драганов. Това стана в курорта Св. св. Константин и Елена точно на празника.

Почивните дни могат да се употребяват както за почивка в СПА курортите или чужбина, по този начин и за ранно море. В момента работят хотелите и във Варна, Поморие, Ахелой, а има към този момент такива, които са отворени в Слънчев бряг и Златни пясъци.
Офертите за ранно море до края на май
са едни от най-изгодните. Причината е, че времето не е толкоз топло и е въпрос на шанс за това дали ще има слънце.

Предложенията на хотелиери в Златни пясъци е за 56 лв. на човек в двойна стая без балкон. В цената е включено изхранване на база ол инклузив, а за искащите да се насладят на водата хотелът разполага с отопляем вътрешен басейн. За 180 лв. пък се оферират две нощувки за двама
във вила на брега на язовир Батак в стая с джакузи.
Драганов съобщи още, че през този месец се чака да има връх и във връзка с непознатите туристи.

Според него май ще завърши с 950 000 непознати визити. Очаква се да има повече посетители от Румъния, Турция, Гърция и други.

Очакваме да посрещнем сред 5 и 7 на 100 повече посетители по отношение на рекордната 2019 година Това предвижда министърът на туризма Илин Димитров.

Според него бизнесът е деен, базите ни са прелестни, само че огромният въпрос е какво ще е качеството на обслужване.

Около 30% растеж в туризма се чака този летен сезон в прилежаща Гърция, предвиждат специалисти. Интересът на българите също е засилен.

За една година цените там са скочили с сред 18 и 25%. Като главен фактор за тази сериозна смяна се показва инфлацията.

Все отново обаче за април инфлацията в Гърция е едвам 3%, което е най-ниското равнище по отношение на септември 2021 година

Осезаемо повишаване се следи при първокласните артикули и хотели. За тях и ползата е по-висок.

Една нощувка в южната ни съседка варира сред 42 и 180 евро, като доста зависи дали човек избира локация в Северна Гърция да вземем за пример или на някой от най-скъпите острови в страната.

Там една седемдневна отмора може да излезе даже до 3000 евро. На остров Санторини да вземем за пример една нощувка в прекрасен хотел коства към 500 евро.

Освен това идва завършек на практиката да си осигурим място на плажа единствено с едно кафе, освен това и то нараства.

През тази година само цените на горивата са по-ниски по отношение на предходната на фона на повишаването на храните и нощувките в хотелите. Това излиза наяве от информация в уеб страницата с цените на горивата fuelo.net.

В момента, с цел да заредим 50 литра контейнер с бензин, ще платим 128 лв., а преди година сметката е била 157 лв.. Причината е понижението на А95 с 18 на 100 и от 3,14 лева за литър през май 2022 година в този момент коства 2,55 лева

С 24% пък е поевтинял дизелът, като за зареждане на един контейнер с потенциал 50 лв. в този момент са нужни 125 лв., което е с 40 лв. по-малко по отношение на преди година. Сметка от 50 лв. пък ще платите, в случай че напълните газовата уредба при междинна цена на горивото от 0,99 лева за литър. Намалението при метана е с 38%, като кг към този момент се продава приблизително по метанстанциите в страната за 2,55 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР