Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали

...
Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали
Коментари Харесай

„Тренд“: Всеки трети българин би се ваксинирал

Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали против Covid-19, а 43% не биха го създали, сочи изследване на „ Тренд “. Липсата на сигурност, че имунизацията е безвредна и опасенията от странични резултати са измежду главните аргументи българите да не желаят да се имунизират, проучват социолозите, представени от БНР.

Сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че имунизацията е безвредна (22%) и опасенията от странични резултати (12%) са измежду главните аргументи българите да не желаят да се имунизират.

42% от интервюираните са на мнение, че с появяването на имунизацията против Covid-19 навлизаме в нов стадий, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е песимистичен към това изказване.

Обстоятелството, че зад създаването на имунизацията против Covid-19 седят едни от най-големите интернационалните фармацевтични компании, поражда доверие във имунизацията за 36% от интервюираните. 38% е делът на тези, които декларират, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети утвърждава концепцията хората, които нямат ваксина, да бъдат лимитирани в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не утвърждават тази концепция.

Медиите остават главният канал за информиране във връзка с имунизациите против Covid-19 (65%).

Проучването е по поръчка на в. „ 24 часа “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР