Над 1,5 милиона души протестират на атинския площад Синтагма срещу включването

...
Над 1,5 милиона души протестират на атинския площад Синтагма срещу включването
Коментари Харесай

На "Синтагма" ври и кипи! Над 1,5 млн. души протестират заради името на Македония

Над 1,5 милиона души стачкуват на атинския площад " Синтагма "  срещу включването на думата „ Македония “ в името на някогашната югославка република, оповестява в. „ Български вести ”. „ Македония е гръцка и ще остане гръцка “, „ Гърция! Гърция! Македония! ", скандират протестиращите.



„ Микис, ти променяш историята, като спускаш ръцете си над Македония! " – по този начин тълпата посрещна световноизвестния гръцки композитор Микис Теодракис.



" Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия национализъм. Мисля, че би трябвало да признаем нашите неточности пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и би трябвало ли да се разреши на Скопие да има вяра в националния си мит? ", сподели Теодоракис в речта си пред събралото се голям брой.

Той напомни и позицията на Гърция, образувана преди четвърт век: " Нашите политически ръководители през 1992 година взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, съгласно която в името на някогашната югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв метод, с географски или други избрания като да вземем за пример Горна Македония или още по-лошото Нова Македония ". " Защо би трябвало да се изтрива историята? Нали всяко оттегляне от тази линия ще има опустошителни последствия за Гърция, защото в случай че отстъпим това значи да отворим необятно границите си за тези, които ни заплашват намерено и нахално ".

Според него Македония е единствено една и тя е и постоянно ще бъде гръцка.



Хората не стопират да прииждат към площада. Според последната информация, 100 000 души са пристигнали от Северна Гърция.





Голямо наличие има и от църквата на Гърция, в това число и представители от Света гора, участват на митинга.
На митинга има и жители от Република Кипър.



Протестът протича при засилени ограничения за сигурност, за която са ангажирани 19 000 служители на реда, затворени са улици и метростанции.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР