Над 1,5 милиона чуждестранни туристи са били настанени в Румъния

...
Над 1,5 милиона чуждестранни туристи са били настанени в Румъния
Коментари Харесай

Чуждестранните туристи в Румъния са похарчили над 780 млн. евро за пътуванията си през първите 9 месеца на 2023 г.

Над 1,5 милиона задгранични туристи са били настанени в Румъния през първите девет месеца на годината, като разноските им са надхвърлили 3,9 милиарда румънски леи (780 млн. евро), което се равнява на 2578 румънски леи на човек, сочат данни, оповестени от румънския Национален статистически институт (INS) този петък, съобщи Аджерпрес за Българска телеграфна агенция.

Служебните пътувания (включително участия в конгреси, конференции, курсове, фестивали и изложби) са главен мотив за престоя в страната на 50,1 % от туристите без румънско поданство, които са пристигнали в интервала януари-септември 2023 година Техните разноски съставляват 55,1 % от горепосочените 780 млн. евро.

Останалите 49,9 % от задграничните туристи са пътували с други цели и сумата, която са похарчили, възлиза на 44,9 % от общите разноски. Целите на техните пътувания са обвързани с почивки, извършване на покупки, културни и спортни събития, посещаване на другари и родственици, здравно лекуване, поклоннически пътувания, пренос и други действия.

Чуждестранните туристи, които са организирали престоя си сами, съставляват 39,3 % от общия брой пристигнали, други 38,3 % са отпътували посредством туристическа организация, 13,1 % са избрали други способи за образуване на пътуването си, а 9,3 % са организирали пътуването си както независимо, по този начин и посредством туристическа организация.

Основното транспортно средство, употребявано за идване в Румъния през първите девет месеца на 2023 година, е аероплан, като процентът на туристите, които са летели, доближава 74,9. С персонални коли са се придвижили 17,3 % от хората, 5,7 % са употребили рейсове, 0,8 % - речен превоз, 0,4 % - трен, а останалите 0,9 % са пристигнали с други транспортни средства (коли чартърен, мотоциклети и др.).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР