Над 1,4 милиона мюсюлмани пристигнаха в Саудитска Арабия, за да

...
Над 1,4 милиона мюсюлмани пристигнаха в Саудитска Арабия, за да
Коментари Харесай

Над 1,4 милиона поклонници пристигнаха в Саудитска Арабия, очаква се те да достигнат 2 млн. души

Над 1,4 милиона мюсюлмани дойдоха в Саудитска Арабия, с цел да извършат поклонението в Мека при започване на идната седмица, оповестиха управляващите в кралството.

Очаква се тази година в хаджа да вземат участие общо над 2 милиона вярващи. Отново участват поклонници от Иран, които не посетиха кралството през предходната година.

Поклонението в Мека е един от петте стълба на исляма и всеки набожен би трябвало да го извърши най-малко един път в живота си, в случай че разполага със средства за това.

Над 1,3 милиона поклонници към този момент дойдоха по въздух, останалите по суша и по море, оповестява формалната Саудитска организация по печата.
 Мека, Саудитска Арабия
Сред тях са към 400 поклонници от Катар, пристигнали в Саудитска Арабия през граничния пост Салуа. Катар и Саудитска Арабия са в спор от 5 юни, когато Рияд и негови съдружници като Бахрейн, Египет и Обедините арабски емирства прекъснаха всички връзки с Доха.

Четирите страни упрекват дребното газово емирство в поддръжка на екстремистки групи и доближаване с шиитски Иран. Миналата седмица обаче Рияд разгласи, че е отворил още веднъж сухопътната граница с Катар, с цел да разреши на поклонниците да доближат Мека за хаджа.

Освен това Саудитска Арабия ще изпрати самолети на свои разходи, с цел да доведат други поклонници. В неделя обаче саудитски медии оповестиха, че Доха е отказала да разреши на самолетите да кацнат. Катар отхвърли тези изказвания.
 Мека, Саудитска Арабия
Снимка: Reuters
През 2016 година в хаджа участваха 1,8 милиона поклонници. Около 60 000 иранци не получиха позволение да вземат участие, тъй като Техеран и Рияд не съумяха да се схванат по въпросите на сигурността и логистиката. През март тази година Саудитска Арабия разгласи, че те ще могат да вземат участие в поклонението тази година.

Отношенията сред Иран и Рияд са напрегнати от години поради различията им по редица районни въпроси, в това число войната в Сирия. През януари 2016 година Рияд прекъсна дипломатически връзки с Иран след нахлуване против посолството му в Техеран.

Събралите се иранци стачкуваха против изтезанието на шиитски свещеник в Саудитска Арабия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР