Над 1.25 млрд. лв. са разпределените към края на март

...
Над 1.25 млрд. лв. са разпределените към края на март
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ казват, че са върнали на кредитори 25% от дължимото

Над 1.25 милиарда лева са разпределените към края на март 2021 година от синдиците на банкрутиралата КТБ средства към кредиторите, оповестява, базирайки се на доклада от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).  
Това е много повече от прогнозата на профилираната интернационална проверяваща компания " Аликс Партнърс " (AlixPartners Services UK LLP) 800 млн. лв., показва ръководителят на фонда Матей Матев в публикация в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България. Според него главен принос за по-високата събираемост на суми от длъжниците на банката имат измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, направени след оповестяването на банкрута на четвъртата по величина банка.
Една от тези промени беше, която депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашен бизнеспартньор на притежателя на КТБ Цветан Василев, внесе през 2018 година, с цел да се спре " вторичното плячкосване " на банката. Тогава ГЕРБ поддържа закона " Пеевски ", който обезсилва със задна дата прихващанията и цесиите, посредством които банката загуби стотици милиони левове. Според специалисти, в това число и Върховен административен съд, които даже сезираха Конституционния съд, такова законодателно деяние със задна дата може да провокира сериозен безпорядък в стопанския оборот.  
" Макар и оспорвани, в това число пред Конституционния съд, измененията в закона дадоха опция на синдиците на КТБ да реализират този резултат, като евентуално без тях събраната и разпределена на кредиторите сума щеше да бъде точно тази, планувана от АликсПартнърс ", показва ръководителят на ФГВБ.  
 В спецсъда продължава делото КТБ В спецсъда продължава делото КТБ
Специализираният углавен съд ще заседава във вторник по делото КТБ, съобщи БГНЕС. Подсъдими по него са някогашният мажоритарен собств...
За повече от 6 години синдиците са съумели да съберат към 25% от активите на разграбената банка. Няма данни какъв брой от въпросните 1,25 милиарда лева са в следствие от събиране на предоставени от КТБ заеми, от осребряване на активи на банката или от оповестяване за недействителни на осъществени прихващания след нейния банкрут. По-голямата част от разпределените за връщане пари - 928 млн. лева, в действителност отиват във ФГБВ, който е най-големият заемодател на КТБ, откакто изплати през 2015 година предпазени влогове за 3,7 милиарда лева.  
От влизането на синдиците в банката до момента връщането на пари на незащитени инвеститори (тези със спестявания над 196 000 лева.) и други кредитори е станало с четири частични сметки.  
Първата беше оповестена през 2017 година за общо 570 млн. лв., само че поради обжалвания средствата по нея започнаха да се изплащат чак през 2019 година До края на 2020 година са изплатени 535.4 млн. лева, показват от ФГВБ. От тях 418.3 млн. лева са отишли във фонда, а останалите са разпределени сред малко над 7000 незащитени инвеститори - компании и физически лица. Сред тях излязоха имената на разнообразни политици, отпред с Ахмед Доган, както и на десетки общински и държавни компании. В листата с огромните незащитени инвеститори попадат Топлофикация София, Булгаргаз и Булгартрансгаз, ББР, БЕХ, НЕК, АЕЦ Козлодуй, Мини Марица изток, НКЖИ, както и държавни ведомства като Агенцията за приватизация и Агенция " Дипломотически парцели ". Всички те досега са получили не повече от 20% от тогавашните си спестявания в банката.  
През септември 2020 година започва изплащането на суми по втората частична сметка за 430 млн. лева, по която до края на 2020 година към този момент са изплатени 384.9 млн. лева От тях 320,6 млн. лева са за ФГВБ.  
Третата частична сметка за 5,6 млн. лева бе за един единствен гарантиран заемодател и бе изплатена през октомври същата година. Става дума за френската банка " Сосиете Женерал ", отпуснала срочен заем на КТБ през 2011 г.  
 Гешев призна, че най-вече разследвани за парите от КТБ има представители на ГЕРБ Гешев призна, че най-вече разследвани за парите от КТБ има представители на ГЕРБ
" Ние описи на политици не вършим. " Така отговори основният прокурор Иван Гешев, който е на чуване в Народното събрание, на въпрос...
През март 2021 година бе утвърдена четвърта частична сметка за 250 млн. лева и изплащането на сумите по нея към този момент е в ход. От тях още веднъж по-голямата част отива във ФГВБ - 190 млн. лева.  
По оценка на ФГВБ до края на петгодишната стратегия за осребряване на имуществото от масата на несъстоятелността на КТБ, утвърдена от УС на фонда през ноември 2016 година, се чака да бъдат възобновени на кредиторите над 1.3 милиарда лева.  
След банкрута на КТБ през есента на 2014 година обезпечените влогове в нея за над 3.7 милиарда лв. бяха платени за сметка на всички средства във Фонда за гарантиране на влоговете, събрани от другите банки (2.1 милиарда лева.), плюс заем от 1,7 милиарда лева от бюджета, които фондът трябваше да върне до началото на 2020 г. 
Към края на март 2021 година активите в капиталовия портфейл на ФГВБ възлизат на 1,162 милиарда лева, регистрират в този момент от фонда. От тях 928 млн. лева са възобновените от КТБ средства, което 25% от обезпечените 3,7 милиарда лева за покриване на предпазените влогове на над 112 000 компании и жители. 
Подобреният финансов резултат е разрешил на ФГВБ да понижи предстоящите приходи от годишните премийни вноски от банките, които членуват в системата за гарантиране на влоговете, заради което общата сума на годишните премийни вноски за 2021 година и 2020 година, по отношение на тази за 2019 година понижава с общо 11,6 млн. лева или с над 7%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР