Над 1,2 млн. души са загинали в световен мащаб през

...
Над 1,2 млн. души са загинали в световен мащаб през
Коментари Харесай

Заради антибиотична резистентност умират повече хора, отколкото от малария и СПИН


Над 1,2 млн. души са починали в международен мащаб през 2019 година поради инфекции, породени от бактерии, които не се повлияват от антибиотици. Това е заключението на огромно изследване, оповестено в здравното списание „ “ и представено от Би Би Си.

Изследването е извършено в 204 страни. През същата година цифрите се приближават до годишната смъртност от малария (860 хил.) и СПИН (640 хил.).

Проучването демонстрира още, че по-бедните страни са по-силно наранени, като по-често пострадали са децата. Вече текат изследвания за основаване на нови медикаменти.

Експертите са безапелационни, че прекомерно честата приложимост на антибиотици през последните години, даже когато не е належащо лекуване с тях, те стават по-неефективни против съществени инфекции.

Така хора умират от инфекции, които до неотдавна са били лечими, само че са станали резистентни към лекарства. Медици по целия свят от години сигнализират, че антибиотичната устойчивост ще се трансформира в „ скрита пандемия “. Затова се предлага да не се бърза с антибиотиците при лекуването на COVID-19.

Повечето смъртно случаи са породени от инфекции на долните дихателни пътища като пневмония и проблеми с кръвосъсирването.

Една от най-разпространените бактерии – ешерихия коли също се свързва с високите равнища на антибиотична устойчивост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР