Над 1.2 милиона протестиращи се включиха в , железопътните служители

...
Над 1.2 милиона протестиращи се включиха в , железопътните служители
Коментари Харесай

Над 1.2 милиона души протестираха във Франция срещу пенсионната реформа

Над 1.2 милиона протестиращи се включиха в, железопътните чиновници и личният състав на рафинериите започнаха стачки, а профсъюзите ускориха натиска против проекта на президента Еманюел Макрон за повишение на пенсионната възраст до 64 години, съобщи " Гардиън ".

За шести път от началото на годината синдикатите оповестиха общонационален ден на стачки и демонстрации. Много протестни манифестации привлякоха повече хора от предходните,, в това число в Марсилия, един от най-големите градове във Франция, оповестиха управляващите и локалните медии.

" Идеята е Франция да бъде блокирана ", сподели Фабрис Мишо от клона на железничарите на профсъюза CGT.

Железопътните профсъюзи приканиха за непрекъснати безсрочни стачки, които биха могли да обиден всички национални влакове, както и интернационалните направления. В акцията се включиха събирачи на отпадък и водачи на камиони.

До обяд към 39% от служащите в държавния железопътен оператор SNCF стачкуваха, сподели синдикален източник пред организация " Франс прес " - най-високият брой от първата стачка против пенсионните промени на 19 януари.

 Пенсионна промяна във Франция? Мисията наподобява (почти) невъзможна Пенсионна промяна във Франция? Мисията наподобява (почти) невъзможна

Местните градски рейсове и метрото в огромните градове бяха наранени, както и самолетните компании, като до 30% от полетите бяха анулирани във вторник и сряда, защото авиодиспечерите излязоха на стачка.

Около 24% от чиновниците в обществения бранш стопираха работа и доста учебни заведения затвориха, тъй като учителите организираха еднодневна стачка. Някои студенти започнаха да блокират факултетите в понеделник вечерта.

Работниците в рафинериите и енергетиката също участваха в стачки. Профсъюзът CGT сподели, че доставките на гориво от рафинериите в цяла Франция са блокирани от вторник сутринта, което може да докара до дефицит на бензиностанциите, в случай че митингите продължат.

" Правителството би трябвало да вземе поради тази (съпротива), когато има толкоз доста хора на улицата, когато държавното управление среща толкоз доста проблеми да изясни и прокара своята промяна ", сподели Лоран Бергер, началник на умерения профсъюз CFDT, по време на проява в Париж.

, която в този момент се разисква в Сената, ще увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години и ще изисква 43 години трудов стаж за приемане на цялостна пенсия.

Макрон беше мощно отслабен на вътрешния фронт, откакто неговата центристка партия не съумя да завоюва безусловно болшинство на парламентарните избори предишния юни на фона на победи за крайната десница и радикалната левица.

Без болшинство държавното управление би трябвало да разчита на десните " Републиканци " за поддръжка за промяната, само че техните законодатели упорстват за промени.

Предвижда се полемиките да приключат до края на март. Очаква се комисия, формирана от законодатели от двете камари на Народното събрание, да търси евентуално съглашение за взаимна версия на текста, която в последна сметка да бъде импортирана за утвърждение в Националното заседание и по-късно в Сената.

Правителството е решено да продължи с измененията и негови представител сподели, че има по-важни проблеми, пред които е изправена страната от стачките, като рецесията с разноските за живот.

" Разбирам, че не доста хора желаят да работят още две години, само че е належащо да се подсигурява жизнеспособността на системата ", акцентира министър председателят Елизабет Борн пред France 5 TV.
Анкета " Ифоп " за неделния вестник " Журнал дю Диманш " откри, че единствено 32% от французите поддържат пенсионните промени на Макрон. Проучване на " Елаб " сподели, че 56% от французите поддържат непрекъснати стачки, а 59% утвърждават апела за блокиране на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР