Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през

...
Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през
Коментари Харесай

Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици


Над 1,2 милиона души са умряли в световен мащаб през 2019 година от инфекции, породени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото до момента изследване по въпроса, представено от Би Би Си.

Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, само че устойчивостта към антимикробни препарати (АМР) заплашва здравето на всеки, се споделя в отчета. Спешни вложения в нови медикаменти и потребление на съществуващите в този момент по-мъдро са рекомендациите за отбрана от нея.



Прекомерната приложимост на антибиотици през последните години за тривиални инфекции значи, че те стават по-малко ефикасни против съществени болести.

Хора умират от нормални и по-рано лечими инфекции, защото бактериите, които ги провокират стават по-устойчиви на лекуването.

Представители на английското опазване на здравето предизвестиха неотдавна, че антимикробната устойчивост е „ скрита пандемия “, която може да възникне на фона на Covid-19, в случай че антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно.

Оценката на световните смъртни случаи в резултат на АМР, оповестена в авторитетното списание „ Лансет “, се базира на разбор на 204 страни от екип интернационалните откриватели, управителен от Вашингтонския университет.

Те са пресметнали, че до 5 млн. души са умряли през 2019 година от заболявания, в които АМР е изиграла роля, с изключение на тези 1,2 млн. директно породени.

В същата година СПИН се счита, че е предизвикал гибелта на 860 000 души, а малария – на 640 000.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР