Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една

...
Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една
Коментари Харесай

Фирмите без дейност няма да се отчитат финансово в НАП

Над 1,1 млн. лева ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Проектът е оповестен на уеб страницата на Министерство на финансите за публично разискване.

Предвижда се юридическите лица, които не са осъществявали активност и са освободени от подаване на годишен доклад, да не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и да афишират годишни финансови доклади в комерсиалния указател.

Според разбор на Национална агенция за приходите тази мярка ще спести разноски за преводи, превоз, заплати на чиновници на близо 200 000 компании, които в този момент изпращат в Национална агенция за приходите своите заявления и афишират в комерсиалния указател финансовите си доклади, без да имат активност.

Проектът на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс планува и други облекчения за жителите и представителите на компаниите. Сред тях са нововъзникващите сдружения да могат да декларират доброволна регистрация по ЗДДС, по едно и също време с регистрирането си в Агенцията по вписванията. Регистрацията ще се реализира по облекчена процедура, а компаниите ще си спестят визитата и в две институции.

С плана на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се предлага да отпадне и задължението при регистрация по Закона за налог върху добавената стойност компаниите да показват списък за наличните активи. Предвижда се също по този начин Национална агенция за приходите да може да дава информация за съществуване или липса на отговорности на други способени органи по длъжностен път.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР