Начинът, по който произвеждаме и потребяваме енергията си днес, ни

...
Начинът, по който произвеждаме и потребяваме енергията си днес, ни
Коментари Харесай

Ето как да пестим, докато опазваме природата около нас

Начинът, по който произвеждаме и използваме силата си през днешния ден, ни изправя пред редица опасности. Замърсяването на въздуха взима от ден на ден жертви всяка година, а в актуалната конюнктура енергийната беднотия у нас се разраства и има риск от доста нарастване в потреблението на горска дървесина за отопление. Допълнителен напън върху горите би означавал и тежък удар върху биологичното многообразие. Затова природозащитната организация WWF започва своята кампания „ Енергийната успеваемост си коства “. Тя подсказва за дребни стъпки в всекидневието, които бихме могли да предприемем, с цел да спестим пари, да бъдем по-здрави и, несъмнено, да опазваме природата.

„ Статистиката демонстрира, че значително семейства у нас изпитват усложнения със заплащането на употребяваната сила, което специалистите в бранша дефинират като „ енергийна беднотия “. През 2020 година над една пета от българите са имали просрочени отговорности по сметки за комунални услуги, а 27,5% от интервюираните семейства споделят, че не са в положение да поддържат дома си съответно топъл – стойност 3,5 пъти по-висока от междинната за Европейския съюз. И това в случай, че крайното енергийно ползване на човек в България изостава близо два пъти от междинните равнища на Европейски Съюз “, коментира Апостол Дянков началник на стратегия „ Климат и сила “ във WWF. 

С мисъл за горите

До скоро не подлагахме под подозрение, че от енергийна позиция потреблението на биомаса от дървесина е по-евтин и екологично чист вид спрямо изкопаемите горива. Това в действителност е по този начин, само че единствено в случай че са спазени няколко значими условия, като потреблението на сухи дърва, както и на ефикасни отоплителни печки. В противоположен случай, вредите върху здравето ни и върху околната среда могат да бъдат не по-малко съществени. Не можем да си позволим и да изсичаме безсистемно горите за енергийни потребности, тъй като рискуваме да влошим последствията за климата, за екосистемите, както и за всички нас, които подвластен от тях.

WWF поучава по какъв начин да бъдем по-ефективни

Природата обилно ни дава запаси като биомасата и редица екосистемни услуги, за нейна сметка. Необходимо е обаче да ги използваме рационално и дейно, с цел да запазим както нейната хубост и функционалност, по този начин и нашето лично здраве и финанси. Първото, което можем да създадем, е да използваме домакинските уреди още по-рационално: тъй че хем да получаваме нужната сила, хем да щадим природата и не на последно място – да понижим разноските си. Ето и някои лесни за осъществяване препоръки от специалистите на WWF:

- Настройването на бойлера на оптималните 50-55°С понижава разхода на електрическа енергия. Промяната на подгряващата температура единствено с 5 градуса може да спести до 10% електрически запас.

- Използването на пералнята на ниски температури пести ток. Загряването на водата употребява 90% от изразходваната сила.

- Водоспестяващи душови разпръскватели могат да понижат сензитивно разхода на вода и сила за стоплянето ѝ. С инвестиция до 20 лева двама души могат да спестят 12,5 м³ вода и до 400 кВтч електрическа енергия, равняващи се на към 100 лева годишно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР