Начинът, по който правителството процедира с националния План за възстановяване

...
Начинът, по който правителството процедира с националния План за възстановяване
Коментари Харесай

ДПС: Кирил Петков и Асен Василев не защитиха българския национален интерес

Начинът, по който държавното управление действа с националния План за възобновяване и резистентност, е безусловно непрогледен и в цялостно противоречие с условията на Европейската комисия за публичност и бистрота при разходване на средствата по другите финансови принадлежности и механизми на Европейския съюз. Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров в декларация от името на ПГ на Движение за права и свободи. Той уточни, че средствата за България се понижават, до момента в който за Германия да вземем за пример, се усилват.

Но виждаме по какъв начин Германия е защитила своя интерес. Защото тя има министри и държавно управление, които го отстояват. А някой отстоява ли българския интерес?! – попита доцент Чакъров.

Движение за права и свободи упорства министър председателят в оставка Кирил Петков и министърът на финансите в оставка Асен Василев в най-кратък период да се явят за чуване в Народното събрание и да показват информация по какъв начин ще се осъществя Планът след намаляването на финансирането от Европейски Съюз и предпазен ли е бил националният интерес на България при преизчисляването на средствата.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от ПГ на Движение за права и свободи

Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми сътрудници,

Ние от парламентарната група на Движение за права и свободи вършим актуалната декларация, с цел да изразим безапелационната си позиция, че методът, по който държавното управление действа с националния План за възобновяване и резистентност е безусловно непрогледен и в цялостно противоречие с условията на Европейската комисия за публичност и бистрота при разходване на средствата по другите финансови принадлежности и механизми на Европейския съюз.

Миналата седмица българското общество научи от представител на Европейската комисия, че финансирането на националния План за възобновяване и резистентност ще бъде понижено с 578 млн. евро или с над 1.13 милиарда лв.. Така България ще получи НЕ 6,27 милиарда лв., а 5.69 милиарда лв., т.е. с над 1 милиарда лв. по-малко.

Ние знаем, че това е в сходство с методиката на Европейска комисия за пресмятане на средствата, които всяка страна-членка ще получи за възобновяване от Коронавирус рецесията, съгласно настоящите към 30 юни 2022 година данни от Евростат за Брутният вътрешен продукт и за безработицата. Причината е, че механизмът беше утвърден въз основата на прогнози за тези стопански индикатори.

Преизчисления са направени за всички страни-членки, само че въпросът е, за какво от Министерството на финансите и от държавното управление като цяло нямаше никаква информация в каква посока върви това преизчисление за България и за какво научихме за следващ път такива значими обстоятелства, касаещи цялото общество, от външни източници – в тази ситуация от Европейска комисия.

Важно е да се знае и че след преизчисленията Германия ще получи спомагателни средства!, а на България – най-бедната страна в Европейски Съюз, се понижават!

Важен въпрос е и когато държавното управление на Кирил Петков показа Плана за утвърждение от Европейската комисия през април тази година, нямаше ли визия за действителните стойности на посочените стопански индикатори и за какво заложи планове за 6, 27 млн. евро? Нашият отговор на този въпрос е, че не може да не е имало информация за действителните стопански индикатори. Защото, в случай че не е имало, това ще е следващото доказателство за цялостната липса на професионални умения на ръководещите да вършат финансови и стопански разбори и прогнози. Ако пък тази информация им е била известна, то залагането на планове за 6,27 млн. евро, при изясненост, че те ще бъдат понижени, е направено за обслужване на лични стопански и корпоративни ползи. Каквито прочее са заложени в националния План за възобновяване и резистентност като цяло!

Сега опциите за осъществяване на заложените в Плана планове при изискване на понижена обща сума, както обществено изясни представител на Европейска комисия, е страната да се възползва от заемната част на европейския механизъм за възобновяване, по която има „квота“ до 4.5 милиарда евро. Но с цел да получи достъп до тези заемни средства, държавното управление (което и да е то), ще би трябвало да поработи в допълнение върху Плана, като изпрати корекциите за утвърждение на Европейската комисия в период до август 2023 година Ако не, ще би трябвало да обезпечат средства от държавния бюджет, или пък да отпаднат планове. Не е ясно допустимо ли е изцяло преразпределение на средствата по Плана, съгласно пониженото безплатно финансиране, надлежно с утвърждение на Европейска комисия, тъй че да не отпадат планове, а да се понижи финансирането за всички, или пък единствено за някои, само че кои.

На тези въпроси би трябвало да бъде даден отговор!

Също по този начин, няма никаква информация взел участие ли е министърът на финансите в процеса на преизчисляването на средствата по Плана, защитавал ли е националния интерес и имало ли е опция в началото плануваните за България средства да се запазят? Че това очевидно не е направено от страна на държавното управление и на министъра на финансите предходната седмица направи изявление Пламен Данаилов, заместник-министър на енергетиката в оставка, който сподели, изтъквам: „Има справедливи аргументи за понижението на средствата по Плана, тъй като спадът в Брутният вътрешен продукт през 2020 и 2021 не е толкоз огромен, колкото е в началото регистрирано. Но тук беше ролята на министъра на финансите да контракти тези средства да останат за България“.

Виждаме по какъв начин Германия е защитила своя интерес. Защото тя има министри и държавно управление, които го отстояват. А някой отстоява ли българския интерес?! Да, знаем, че са ревизирани средствата за 22 страни-членки съгласно настоящите стопански индикатори. Но всички тези 22 страни към този момент получават средства по своите проекти за възобновяване и резистентност. А България, отново ще повторя – най-бедната страна в Европейския съюз, единствена не е получила нито лев!

И при цялата тази неизясненост по какъв начин ще се осъществя Планът с понижено с над 1 млрд лв. европейско финансиране и при заложени планове за 6,27 милиарда лв., Министерството на нововъведенията и растежа се похвали, че е оповестило за публично разискване първата процедура за асортимент на оферти за осъществяване на вложения от крайни получатели – „Технологична рационализация за дребни и междинни предприятия“ на стойност 260 млн. лв., по Програмата за икономическа промяна по националния План за възобновяване и резистентност.

Отново се започва работа на сляпо, на парче, без никакви разбори, планове и прогнози, без никаква обща идея, по този начин както работи това държавно управление през миналите седем месеца. Така, както беше изработен най-важният закон на дължавата – държавният бюджет и последвалата негова актуализация, която ние тук в Народното събрание коригирахме преди броени дни.

Затова ние от Движение за права и свободи настояваме министър председателят в оставка Кирил Петков и министърът на финансите в оставка Асен Василев в най-кратък период да дойдат за чуване в Народното събрание и да показват информация по какъв начин ще се осъществя Планът след намаляването на финансирането от Европейски Съюз и предпазен ли е бил националният интерес на България при преизчисляването на средствата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР