Начинът, по който функционира Европа не удоволетворява гражданите ѝ. Това

...
Начинът, по който функционира Европа не удоволетворява гражданите ѝ. Това
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Европа се раздели, защото вместо решения, предлагаме огради

Начинът, по който действа Европа не удоволетворява жителите ѝ. Това съобщи вицепремиерът Илияна Йотова на срещата на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз /КОСАК/ в София.

“Председателството е в края на един доста значим мандат на европейските институции. От неговия триумф ще зависи и триумфа на останалите европейски страни и на Европейски Съюз като цяло. Българското председателство влиза в тези месеци със своите сигурни и дейни позиции, а не просто водени от инерцията и дневния ред на Европа”, съобщи Йотова.

Според нея политиците приказват на високо равнище и конференции, а към момента не могат да увлекат жителите. Тя акцентира, че напоследък няколко плана са “раздвижили въздуха”, а точно предлагането за Бялата книга на Европа, визията на френския президент Еманюел Макрон за това каква Европа ни е нужна и речта на Жан-Клод Юнкер за положението на Европейски Съюз.

"Европа се раздели, тъй като вместо работещи решения, като че ли повече строим и построяваме огради. Огради освен против новопристигащите, само че и едни против други. Само допреди 10 година бе немислимо една страна да заплаши, че ще напусне Европейски Съюз, поради неналичието на взаимност. А през днешния ден има производства и против две страни от нашето европейско семейство за нарушаване на върховенството на закона ", безапелационна бе Илияна Йотова.

На друга позиция е министърът на европредседателството Лиляна Павлова - съгласно нея Европейски Съюз има голяма вероятност за единение.

"Надявам се българското председателство да бъде запомнено като балканско. Страните от Западните Балкани имат потребност от нашата поддръжка и воля и най-много от вероятността, че в случай че положат нужните старания да изпълнят критериите и уговорките, имат своя късмет за присъединение към Европейски Съюз. В същото време извънредно значимо за нас е тази европейска вероятност и поддръжка да не бъде разчетена като подправени обещания или като подправен сигнал, че в границите на идващите шест месеца страните могат да получат дата за присъединение и да подценят уговорките, които би трябвало да бъдат изпълнени, добави тя.

Пред гостите на срещата беше показано малко видео с четирите целта на Българското председателство на Европейски Съюз - европейска вероятност за Западните Балкани, повече сигурност и непоклатимост в мощна и обединена Европа, цифрова стопанска система и бъдеще на Европа и на младежите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР