Начинът на избиране на председател на КПКОНПИ е опорочен. Затова

...
Начинът на избиране на председател на КПКОНПИ е опорочен. Затова
Коментари Харесай

БСП: Не може властта да си избира кой да я контролира

Начинът на избиране на ръководител на КПКОНПИ е изопачен. Затова и няма да предложим наш претендент. По отношение на двамата претенденти, текат диспути и разисквания в парламентарната ни група. Аз персонално бих желал да изслушам канидадите и да видя техните концепции. Това съобщи секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Филип Попов пред БНР.

Народният представител означи, че законът във връзка с КПКОНПИ е бил няколко пъти променян, още при самото му приемане. „ Тази неустойчивост в законовата рамка води до безрезултатност в комисията”, изрази мнение Попов. По думите му тази комисия не би трябвало да има репресивни функционалности, нейната цел е напълно друга – гражданска конфискация, определяне спор на ползи, имущество, добито от незаконна активност. „ За полицейските функционалности има ДАНС, Министерство на вътрешните работи, прокуратура”, съобщи още той.

По отношение на предложенията на Българска социалистическа партия ръководителят на КПКОНПИ да бъде избиран от президента, Филип Попов разяснява: „ Внесохме различен законопроект на този, който урежда метода на избор сега. Основата на тази комисия е точно в метода на избор и независимостта на ръководителя, който по настоящия закон сега предлага и заместник-председатели. Всичко е концентрирано в Народното събрание, и то в болшинството, което избира изпълнителната власт. Не може едно и също болшинство, което избира и изпълнителната власт, да избира и този, който ще я управлява във връзка с корупционни практики. Самият орган, по този начин основан, явно е политически - с опция за принуда, в това число и върху ръководителя на тази комисия, тъй като всяко едно болшинство може да го смени, в случай че той „ не слуша”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР