Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи,

...
Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи,
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: Начертахме мерките за лечение у нас на българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация

„ Начертахме ограниченията, посредством които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лекуване “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и началник на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ), събщиха от държавната осведомителна работа.
 1a4412_1000x769  1a4433_1000x631
Тримата разискаха опциите, които дава подписаното през днешния ден Споразумение за подготовка и образование на български медицински експерти във Виенската болница. Документът към този момент е изпратен на „ Евротрансплант “. Чрез ограниченията, заложени в него, нашите лекари ще бъдат подготвени да правят животоспасяващото лекуване в България.

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската стратегия на България. Те се сплотиха към мнението, че тя би трябвало да обезпечи още повече благоприятни условия за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е измежду водещите международни центрове за белодробни трансплантации и в нея са осъществени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори късмет за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР