Начело на регулаторите трябва да са политици, а не независими

...
Начело на регулаторите трябва да са политици, а не независими
Коментари Харесай

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

" Начело на регулаторите би трябвало да са политици, а не самостоятелни специалисти. Така по-лесно ще се знае кой носи отговорност при взимането на основни за страната решения ". 

Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков пред Дарик радио.

 

Според него обновяването на управителния състав в регулаторите ще бъде доста тежка борба, счита Петков. Той изрази вяра, че всяка една партия ще има дисциплината да предложи допустимо най-хубавия претендент за поста.

 

" Вече нямам доверие доста на концепцията за самостоятелни специалисти при назначенията. Има огромна заплаха, че такива специалисти са доста подвластни от други хора.По-добре всяка партия да постави политическо предложение, да не се поставят незнайни имена. Очаквам да знам кой стои зад този човек. Трябва да има повече ясна политическа отговорност ", сподели Петков.

 

" Разбрахме, че координацията сред ГЕРБ и Движение за права и свободи е толкоз сериозна, че те работят съвсем като една конструкция. Това е в действителност факт. Тук въпросът не е за какво ние решаваме да поканим Движение за права и свободи да бъде част от това болшинство ", посочи той.

 

" Както ние сме в цялостна съгласуваност с " Демократична България ", ГЕРБ споделят: " Ние сме в цялостна съгласуваност с Движение за права и свободи и това болшинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, тъй като ние работим като едно - това е действителността ", изясни Петков, който по думите на Борисов по през целия ден седи в кабинета на Пеевски и дневно има " стотици телефонни диалози " с него.

 

Според Петков тук въпросът е за какво и по какъв начин е допустимо да се реализира смяна с хората, които " преди са били знак на това, против което сме се борили ".

 

Запитан има вяра ли на съдружните си сътрудници от ГЕРБ, Петков отговори:

" Ако някой от тези партии каже, че има вяра на другия, ще е неистина. Тук въпросът е имаме вяра ли, че макар че нямаме огромно доверие между тях, можем да реализираме някакви цели, които са общи - и тук споделям " да "

 

Има заплаха скрити зад офшорка хора с неразбираем капитал да купят " Лукойл "

Той разяснява, че в случай че се стигне до договорка за " Лукойл ", една заплаха, която не желае да се случи, е да се появи отнякъде офшорка, зад която да се скрият купувачи, които българското общество да не познава.

" Едните може да са скрити съветски купувачи, ужким през западен вложител. Другият вид е да са някакъв консорциум със скрити български купувачи с неразбираеми капитали, с някакви непознати скрити купувачи с неразбираеми капитали зад някаква офшорка ", уточни Петков.

 

" Това си е частна договорка, " Лукойл " има цялостен избор на кого да го продаде, само че аз желая притежателят да се знае, да бъде с добра известност, и в случай че може, да има дори съставен елемент,в който законът за корупцията в чужбина е комплициран за масата, тъй че да не може толкоз основен актив на България да бъде употребен за корупционни или политически маневри ", добави той.

 

Попитан ще има ли разтърсване на пазара на горива, Петков отговори: " Ако се направи обикновено и деликатно целият този развой, не би трябвало, само че в случай че създадем някакви прибързани нелепости, има заплаха ".

Бившият министър председател разяснява и неприятните резултати на българските възпитаници на теста PISA. Според него всеки един е виновен - от родители, учители, общество и политици.

 

" Трябва да създадем коренна смяна в метода, по който се отнасяме към образованието в България.Това, което може би се вижда в този момент, е че за пръв път от доста години насам стартира учителската специалност да бъде отново влиятелна ", сподели още той.

 

Според него в случай че има нещо, за което може да бъде упрекван, то сигурно не е, че не си отстоява правилата. " Когато има нещо, с което не съм склонен, аз го изричам освен на глас, аз го изричам на глас по метод, по който ме чуват ", безапелационен е той.

 

" Нашите критици споделят " огромната смяна направихте ", от Гешев на Сарафов. Но без значение какъв е моралният компас на Сарафов, всяко придвижване оттук насетне и всяко решение той би трябвало да го прави, имайки поради, че някой ден той може да бъде разследван от самостоятелен арбитър ", разяснява още Кирил Петков.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР