Началото на полуфиналните плейофи в двете конференции на НБА даде

...
Началото на полуфиналните плейофи в двете конференции на НБА даде
Коментари Харесай

Нов вид телевизия вкарва зрителите на игрището

Началото на полуфиналните плейофи в двете конференции на НБА даде старт на същинска гражданска война в телевизионните предавания. Зрителите, които гледат мачовете чрез NBA League Pass, към този момент могат да избират един от четири режима: класическа транслация, " Играч " (player mode), " Треньор " (coach mode) и " Талисман " (mascot mode). Трите нови метода са осъществени посредством технологията за допълнена действителност, която изцяло трансформира усещанията за баскетболната игра.

В режим " Играч " фенът вижда на екрана по какъв начин над главата на атакуващите баскетболисти се появяват техните имена, както и проценти, показващи вероятността от резултатно продължение на тяхното деяние. Тези проценти се пресмятат от програмата, изхождайки от моментната позиция на баскетболиста на терена, от играча, който го пази, и от самостоятелните статистики на двамата.

При " Треньор " пък благодарение на стрелки пред феновете биват показвани комбинациите, които разиграват отборите на терена. Това принуждава фена да обърне внимание освен на баскетболиста с топката, само че и на придвижването и местоположението на съотборниците му. И тогава му излиза наяве, че играчите не просто тичат по всички страни.

Най-полезното за феновете е, че след резултатно деяние (кош, извоювана битка, асистенция, нарушение) над главата на баскетболиста, който го е направил, светва настоящата му статистика за мача.

На фона на първите две нововъведения режимът " Талисман " прибавя образни резултати и трансформира предаването в безкрайна комиксова история. Например след падане на топката в коша в таблото се забива гръмотевица, на терена излетява талисманът на съответния тим, а феновете по трибуните внезапно се оказват с големи ръкавици, с които приветстват - същинска лудница!

 

Кой измисли всичко това?

 

Всъщност новите три телевизионни режима бяха налични в постоянния сезон единствено за мачовете на " Лос Анджелис Клипърс ". Преди началото му Стив Билмър (бившият общоприет шеф на " Майкрософт ", а в този момент притежател на тима) показа публично системата CourtVision единствено за клиентите на Fox Sports Prime Ticket, която и направи налични тези функционалности. Разработката е на екипа на компанията Second Spectrum, в която вложител и наблюдаващ в съвета на шефовете е точно Балмър.

" Моя остаряла фантазия бе да употребявам технология, която да променя метода, по който гледаме спорта на екран - съобщи Балмър при представянето на системата. - " Клипърс " жадува да промени визията на почитателите за това какво значи да гледаш спорт, с помощта на нашата най-нова технология за транслация. След като купих " Клипърс " се срещнах с екипа на Second Spectrum и му обясних своите визии. Хората ме схванаха и съумяха да въплътят моите хрумвания в действителност. Технологията за визуализация в действително време, както и потреблението на доста повече данни, са невероятни придобивки ".

През есента на 2017 година, когато CourtVision към момента създава концепцията, изоставането на системата по отношение на действителното развитие на мача е било 45 минути. В първата обществена версия, която стана налична за клиентите на Fox Sports Prime Ticket при започване на сезона, забавянето към този момент бе единствено 2 минути. А в хода на сезона програмистите съумяха да понижат това време с още 10-15 секунди. По думите на Балмър те ще усъвършенстват системата, до момента в който изоставането от дейностите в мачовете не стане 15-20 секунди, колкото в действителност е и при обичайните телевизионни излъчвания.

Интересна детайлност е, че без значение от това къде Стивън Балмър завоюва своите милиарди, данните за CourtVision се обработват в облака Amazon Web Services. Същевременно подобен сервиз поддържа и " Майкрософт ". По този мотив Балмър споделя, че е разговарял с шефа на Second Spectrum, само че по никакъв метод не се е опитвал да му повлияе върху решението да си сътрудничат с " Амазон ". 

Според прогнозата на притежателя на " Лос Анджелис Клипърс " системите от типа CourtVision могат да станат изцяло естествени за тв феновете до 5 години. До тогава преместването в бъдещето на телевизионните спортни предавания може да стане против единствено 5 $ на мач, посредством абониране на формалния уебсайт на НБА.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР