Началото на първия Ден на четенето“ в България се поставя

...
Началото на първия Ден на четенето“ в България се поставя
Коментари Харесай

Ден на четенето и в Габрово

Началото на първия „ Ден на четенето “ в България се слага тази година, на 17 ноември. Организатори са фондация „ Четене ”, фондация „ Детски книги ” и съдружие „ Книги и четене ”. Инициативата обгръща цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като основополагащ развой за развиването на грамотността, трупането на познания и усвояването на разнообразни умения през целия живот.

Мотото на събитието е „ Четенето дава благоприятни условия “.

„ Четенето е основна активност, посредством която можем да променим средата, в която живеем. Четенето е в основата на мисленето и от него зависи дали хората ще развият капацитета си посредством положително обучение, дали ще вземат съответни решения за себе си и за обществото, дали ще се поддават на операции и ще толерират неравенствата “, споделя ръководителят на фондация „ Детски книги “ Валентина Стоева. По думите ѝ основите на демокрацията и мощното гражданско общество са директно свързани с уменията за четене.

„ Да превърнеш детето в четец значи доста повече от това да го научиш да чете и да обича книгите. Ти го превръщаш в виновен жител на обществото, който години по-късно ще взима обосновани решения и няма да се поддава на операции и подправени вести “, показва Виктория Бисерова, издател, учител и съорганизатор на събитието. Тя добавя, че четящият човек се допира до стотици гледни точки, учи се да мисли сериозно и да демонстрира благосклонност, което построява едно по-емпатично общество.

Инициативата се провежда с поддръжката на Stiftung Lesen (фондация „ Четене “, Германия).

Екипът на Република България „ Априлов-Палаузов ” в Габрово и четящи габровци от разнообразни генерации поддържат самодейността и се включват в нея с литературни четения.

На 17 септември 2023 година (петък), от 13.30 ч. в Детски отдел на Габровската районна библиотекадеца от II и III класове на ОУ „ Ран Босилек ”, учители, доброволци на библиотеката и библиотекари ще четат стихове от детски писатели и други обичани литературни текстове по личен избор.

Четене ще има и във филиала на библиотеката на ул. Йосиф Соколски ”, където библиотекарят Руска Симеонова и правилни читатели – деца и възрастни, ще четат от обичани книги.

Библиотечният екип насочва покана към габровци при опция да се включат в самодейността: „ Вие сте мощ, четящи хора! Ако към момента не сте се записали, за присъединяване вДен на четенето - България, направете го:https://readingfoundation.bg/day-of-reading-bulgaria/Инициативата е отворена за всички - местоположението на 17.11.2013 година и местоживеенето нямат значение. Да заявим дружно: Четенето дава благоприятни условия!

Надяваме се денят на четенето, който ще се организира всеки трети петък на месец ноември да се трансформира в едно от обичайните събития за разпространение на четенето и книгата в България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР