Началото е поставено през 1984 година - тогава американският милиардер

...
Началото е поставено през 1984 година - тогава американският милиардер
Коментари Харесай

Как Унгария прогонва Джордж Сорос

Началото е сложено през 1984 година - тогава американският милиардер и човеколюбец Джордж Сорос стартира да подкрепя антикомунистическата съпротива в Унгария, да вземем за пример като ѝ обезпечава копирни машини. По-късно той основава в унгарската столица Централноевропейския университет (ЦЕУ). А с милиардите, дарени от фондацията му " Отворено общество ", Сорос подкрепя активността на няколко генерации интелектуалци, учени и правозащитници.

Тази епоха върви към своя край: фондацията " Отворено общество " обмисля (при избрани условия) да се изтегли от Будапеща и да реалокира седалището си в друга страна. Причината: държавното управление на Виктор Орбан се готви при започване на май 2018 да прокара така наречен закон " Stop Soros " ( " Спри Сорос " ). Ако той бъде признат в първичния му тип, това ще накара " Отворено общество " да напусне Унгария, удостовери пред Дойче Веле представителят на фондацията Даниел Маконен. Така той опровергава информацията на австрийския вестник " Ди Пресе ", съгласно която " Отворено общество " мести от август т.г. централата си в немската столица Берлин. Маконен е прецизирал, че това е " единствено една от вариантите ".

Ако въпросният закон бъде признат в настоящия му тип, няма да има смисъл фондацията на Сорос да продължи активността си в Унгария, прибавя представителят. Сред ограниченията, включени в закона, са и тези две: наказателни налози и наложителна регистрация на всички неправителствени организации, които предизвикват " незаконната миграция ". Нещо, което би засегнало доста съществено дарителската активност на фондацията.

Сорос - държавен зложелател №1
" Отворено общество " не е единствената учредена от Джордж Сорос институция, която обмисля опцията да се изнесе от Унгария. Централноевропейският университет също се оглежда за различно седалище. Миналата година унгарското държавно управление одобри корекция в Закона за висшето обучение, целяща да удари точно ЦЕУ на Сорос. Вярно, че държавното управление на Орбан по-късно показва подготвеност за някои отстъпки, само че в Унгария бъдещето на институцията остава нестабилно. В тази връзка е реализирана договореност за допустимо пренасяне на университета от Будапеща във Виена. Ръководството на ЦЕУ обаче твърди, че продължава да поставя старания за това образователното заведение да резервира седалището си в Будапеща.

На пръв взор изнасянето на институциите на американския милиардер от Унгария наподобява като победа за Виктор Орбан: години наред министър председателят изграждаше " облика на врага Сорос ", който е роден в Будапеща и е оживял от Холокоста.

В няколко следващи държавни акции Сорос беше упрекван, че желал да унищожи Унгария и Европа – най-много с поддръжката си за бежанците. Тези отрицателни акции последователно се обърнаха и против другите неправителствени организации - последния дирек за надзор над ръководството.

Миналата седмица близкият до държавното управление седмичник " Figyelö " ( " Наблюдател " ) разгласява над 200 имена на унгарци, избрани като " наемници на Сорос " - преподаватели от ЦЕУ, публицисти и сътрудници на водещите неправителствени организации. В седмичното си изявление за държавното радио " Лайош Кошут " Виктор Орбан отбрани стъпката с потребността да бъде обезпечена бистрота. Хората трябвало да са наясно кой кого финансира, счита Орбан и приканва унгарските медии да продължат да разплитат тези мрежи.

В дълготраен проект разногласието сред Орбан и Сорос може да се трансформира в бумеранг: изтеглянето на институциите на Сорос от Унгария би било доста мощен сигнал.

Защото Джордж Сорос подкрепя демократизирането на някогашните комунистически диктатури в Източна Европа по този начин, както никой различен филантроп в света. Бягството по политически аргументи от една страна-членка на Европейски Съюз би било казус - до момента това се е случвало единствено в страни като Русия да вземем за пример.

" Черният лист " с публицисти
Всичко това в допълнение отравя атмосферата в унгарското общество и подклажда омразата и страха. Много хора в това време заобикалят да се изричат обществено по избрани въпроси, а ситуацията като цяло е по-потискащо, в сравнение с в края на 1980-те години. Навремето доста хора говореха по-открито и по-свободно, в сравнение с през днешния ден.

Междувременно се появи и нов лист с врагове на Унгария - този път съдържащ не имената на " наемници на Сорос ", а на задгранични публицисти. Той беше оповестен в държавното издание " Magyar Idök ".

В него е включено името на кореспондента на Дойче Веле в Унгария, който е създател на тази обява - Кено Ферзек, както и имената на други репортери на непознати издания - като Грегор Майер от ДПА, Бернхард Оденал от " Тагесанцайгер ", Мерет Бауман от " Нойе Цюрихер Цайтунг " и Ернст Гелегс от австрийската обществено-правна медия ORF. В обявата се споделя, че унгарското държавно управление обмисля ограничения против тези и други маджарски репортери на непознати издания.

Като мотив то акцентира, че " робският труд " на тези публицисти се състоял в това да " популяризират отвратителните неистини на ултралибералната съпротива измежду милиони консуматори в целия свят – без никакъв филтър ".

Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР