Начало на 32-ото издание на театралния фестивал Варненско лято“. Сред

...
Начало на 32-ото издание на театралния фестивал Варненско лято“. Сред
Коментари Харесай

Започна фестивалът „Варненско лято“: Народният театър представя антивоенния спектакъл „Хага“

Начало на 32-ото издание на театралния фестивал „ Варненско лято “ . Сред десетките селектирани спектакли е и „ Хага “ на Галин Стоев. Тази вечер Народният спектакъл показва постановката на варненска сцена.

Той добави, че става въпрос за две разнообразни истории - вандализъм и това по какъв начин представител на културна институция заема политическа позиция

Антивоенната постановка „ Хага “ е под режисурата на Галин Стоев и завоюва премия „ Икар “ за най-хубав театър.

„ Очаквах резонанс и той се получи извънредно забавен. Самият план е доста необикновен, много краен, изключителено комичен и злокобен по едно и също време. Пласирайки го в подтекст, в който обществото е извънредно поляризирано, мисля, че беше значимо театърът да се нарежда и да провокира този резонанс, който е и надълбоко прочувствен “, сподели режисьорът Галин Стоев.

 Летни температури и гръмотевични стихии в неделя 2 мин. Летни температури и гръмотевични стихии в неделя  Отбелязваме 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета 6 мин. Отбелязваме 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета  Отменени и закъснели полети и несгоди с багажа: Как да защитим правата си? 4 мин. Отменени и закъснели полети и несгоди с багажа: Как да защитим правата си?  Защо една от най-големите италиански продукции се снима в Перник? 2 мин. Защо една от най-големите италиански продукции се снима в Перник?  bTV Репортерите: Магазин за помощи 8 мин. bTV Репортерите: Магазин за помощи  Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп към този момент е в български ръце (СНИМКИ) 4 мин. Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп към този момент е в български ръце (СНИМКИ)  Летни температури и гръмотевични стихии в неделя 2 мин. Летни температури и гръмотевични стихии в неделя  Отбелязваме 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета 6 мин. Отбелязваме 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета  Отменени и закъснели полети и несгоди с багажа: Как да защитим правата си? 4 мин. Отменени и закъснели полети и несгоди с багажа: Как да защитим правата си?  Защо една от най-големите италиански продукции се снима в Перник? 2 мин. Защо една от най-големите италиански продукции се снима в Перник?  bTV Репортерите: Магазин за помощи 8 мин. bTV Репортерите: Магазин за помощи  Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп към този момент е в български ръце (СНИМКИ) 4 мин. Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп към този момент е в български ръце (СНИМКИ)

Пиесата от Саша Денисова, основана след експлоадирането на войната в Украйна, беше едно от събитията на 2023 година в българския спектакъл. За ролята на съветския президент Владимир Путин е определена жена – актрисата Радена Вълканова.

„ Радена е същински войник и една от най-интересните актриси на своето потомство и на българския спектакъл. Идеята Путин да бъде изигран от актриса е заложена в самата пиеса от авторката Саша Денисова. Във всички други постановки по света също играе жена. Радена прави изключителна роля, да се играе Путин е доста мъчно. Самият той като персонаж е надълбоко незанимателен. Това не е елементарно да бъде изиграно и мисля, че тя прави превъзходна роля “, означи режисьорът.

Спектакълът „ Косвени вреди ” е основан по същински истории от Втората международна война, по книгата на носителката на Нобелова премия за литература Светлана Алексиевич

Историята в постановката е разказана през погледна на дете.

Снимка: bTV

Когато едно дете преживее ужаса, за който всички ние можем единствено да гадаем, от това дете остава един взор, който ни гледа в уплах, всички нас. Ние всички изискуем някакви виновни на този взор и на това дете. Това е дете, което би трябвало доста бързо да порасне. Това дете ни превежда през лабиринт като Алиса в страната на чудесата. Вместо в страната на чудесата ние минаваме почти през пъкъла. Понеже е взор на дете в него може да има доста мечти и комизъм. Когато дете споделя в него има голяма доза непорочност и тя е може би най-силното обвинително слово против протичащото се “, допълни Галин Стоев.

Това е първият музикален фестивал в България

Театралният фестивал „ Варненско лято “ продължава до 15 юни и ще приключи със особено присъединяване на сина на Чарли Чаплин – Юджийн Чаплин.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР