Началниците на регионалните управления на образованието и служители в тях

...
Началниците на регионалните управления на образованието и служители в тях
Коментари Харесай

Предложение: Шефовете на образователните инспекторати аут от политиката

Началниците на районните ръководства на образованието и чиновници в тях би трябвало да бъдат политически неутрални при осъществяване на своята функционалност и не могат да реализира политическа активност. Това плануват измененията в закона за предучилищно и учебно обучение, препоръчани за публично разискване от просветителния министър проф. Николай Денков.

Предложението на МОН е предизвикано от голям брой случаи, при които чиновници от РУО в страната правят политическа активност и вземат участие интензивно в партийни мероприятия по време на предизборни акции за другите типове избори, в това число и в качеството им на претенденти от името на партии и обединения. Министърът уточни, че 11 от началните на РУО в страната са били в отпуска, с цел да могат да се включат в предизборната акция за преходните избори.

"В системата на предучилищното и учебното обучение, която следва да е неполитическа и надпартийна, са основани забележими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни действия могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и ръководството на просветителната система и да доведат до неприемливо политическо въздействие върху учителите и учениците ", се показва в претекстовете към плана. С плана се не разрешава реализирането на политическа и партийна активност и в системата на предучилищното и учебното обучение. Предложените промени плануват при осъществяване на своите функционалности педагогическите експерти би трябвало да бъдат политически неутрални и да не могат да постановат идеологически и политически убеждения. Целта на промените е високата експертиза и професионализъм да се повдигнат в съществени правила на системата, написа още в претекстовете.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР