Началните училища успяват да обхванат 100% от децата, но в

...
Началните училища успяват да обхванат 100% от децата, но в
Коментари Харесай

Завършват 8. клас със знания на първолаци

Началните учебни заведения съумяват да обзет 100% от децата, само че в прогимназията делът на посещаващите занятия пада на 80%. Увеличава се броят на отпадналите деца в Южен Централен регион и в Югоизточна България. В Югозападен регион и в Северен централен ситуацията се задържа.

Това обаче може да е подправена статистика, предизвести Ивайло Миланов. И цитира разказана от организацията „ Амалипе ” процедура - огромна част от децата са безусловно доведени принудително в учебно заведение при започване на образователната година, само че откакто мине образуването на бюджета, те стопират да посещават занятия. Отсъствията обаче не се вписват. Така официално приключват, само че остават функционално необразовани. Експерти, чиято позиция е чута по време на правенето на отчета, показват образци на деца със приключен 5., 7., или 8. клас, чиито познания са на равнище 1.-2. клас.

Заключението е, че просветителната система още не може да откри правилния механизъм за финансиране. " Училищата остават затворени системи, по новия закон те ще вършат оценка на риска на детето, което още веднъж изключва интервенция на външни специалисти. В последна сметка се стига възпитаници с проблеми да сменят доста образователни заведения, без да се реши казусът им. Накрая те усещат, че в случай че някъде ги натискат да учат и да съблюдават разпоредбите, могат да извършат беля и това да им издейства ново пренасяне, което ги избавя за момента ”, разказа Миланов.

По отношение на възпитаници с противообществени прояви изводите са, че промяната е на думи. „ Тя се показва в закриване на възпитателни учебни заведения, само че за някои деца те са само решение. Сега сме в обстановка да има доста малко профилирани услуги, липсват различни, няма и закон. Така се усилват децата, с които никой не може да се оправи ”, сподели Миланов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР