Началникът на ЦРУ е отпътувал за Европа вчера, за да

...
Началникът на ЦРУ е отпътувал за Европа вчера, за да
Коментари Харесай

Пратеници на САЩ се опитват да договорят нови условия във войната между Израел и „Хамас“

Началникът на Централно разузнавателно управление на САЩ е отпътувал за Европа през вчерашния ден, с цел да организира полемики , отдадени на войната сред Израел и „ Хамас “ , с израелски и катарски високопоставени лица, заяви „ Associated Press “. Целта на срещата е да се обсъдят опциите за подписване на ново съглашение за преустановяване на огъня и освобождение на заложниците в Газа , до момента в който министърът на защитата на Съединени американски щати беседва с израелските военни водачи за вероятно понижаване на огромните бойни интервенции против „ Хамас “.

Въпреки това към този момент няма признаци , че следва смяна в хода на войната след повече от 2 месеца опустошителни бомбардировки и бойни дейности. Ожесточената замяна на огън се води в северната част на Газа, където локални поданици споделят, че избавителни екипи се пробват да открият починали или живи хора под здания, сринати със земята от израелските офанзиви. Натискът нараства , откакто през уикенда Франция , Обединеното кралство и Германия – едни от най-близките съдружници на Израел, се причислиха към международните апели за преустановяване на огъня . Междувременно израелски протестиращи жители приканиха държавното управление да възобнови договарянията с „ Хамас “ за освобождение на още заложници, откакто стана ясно, че трима от тях са били убити простъпка от израелски военнослужещи, до момента в който са размахвали бяло знаме.

Официални представители на Съединени американски щати неведнъж са изразявали угриженост по отношение на огромния брой цивилни жертви в Газа, само че след извършени диалози с израелски представители през вчерашния ден министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи: „ Това е интервенция на Израел. Аз не съм тук, с цел да диктувам периоди или условия “. По-късно Съединени американски щати незабавно изпратиха муниции на Израел.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отсрочи за през днешния ден гласуването на резолюция , подкрепена от арабските страни, в която се приканва за прекъсване на военните дейности, с цел да се обезпечи безконтролен достъп на филантропична помощ. Дипломати оповестиха, че се водят договаряния, чиято цел е да повлияят на Съединени американски щати да се въздържат или да гласоподават „ за “ резолюцията.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху посочи, че Израел ще продължи да се бие , до момента в който не постави завършек на ръководството на „ Хамас “ в Газа, не разбие големия му боен капацитет и не освободи заложниците, които към момента се държат принудително в Газа. При нападението бойците предизвикаха гибелта на към 1200 души и отвлякоха 240 други. До момента войната е предизвикала гибелта на над 19 000 палестинци и е разрушила огромна част от северната част на страната, трансформирайки я в лунен пейзаж. Около 1,9 млн. палестинци – близо 85 % от популацията на Газа, са напуснали наложително домовете си, като множеството от тях се намират в ръководени от Организация на обединените нации убежища и палаткови лагери в южната част на обсадената територия.

Преговори за освобождение на заложници

Като очевиден знак, че договарянията по съглашението за заложниците стават все по-сериозни , началникът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се срещна във Варшава с ръководителя на израелската разследваща организация „ Мосад “ и с министър-председателя на Катар , удостовери американски чиновник. Това е първата публична среща на тримата след края на едноседмичното преустановяване на огъня в края на ноември, по време на което бяха освободени към 100 заложници, в това число редица задгранични жители, в подмяна на освобождението на към 240 палестинци, държани в израелски затвори. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че към този момент договарянията не са „ на стадий, в който следва ново съглашение “.

С цел да ускори публичния напън върху израелското държавно управление, групировката разгласява видеоклип , на който трима възрастни израелски заложници седят с бели тениски и молят Израел да контракти незабавното им освобождение. Тези думи евентуално са изречени под напън, само че видеото демонстрира, че „ Хамас “ е подготвен да премине към разискване на тематиката за освобождението на заболели и остарели мъже, които са в плен. Израел съобщи, че желае първо да бъдат освободени към 19 дами и две деца. Бойците от своя страна настояват, че измежду дамите има и военнослужещи, за които се чака да изискат по-висока цена при освобождението на пандизчии. Към днешна дата „ Хамас “ и други бойци към момента държат към 129 пленници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР